piątek, 8 stycznia 2016

kostka z kaszy manny - dodatek do zup

Klasycznie rosół czy pomidorową podaje  się z makaronem, ryżem czy lanymi kluskami.
Ja rosół podaję z domowym makaronem, kaszą jaglaną, lanymi kluskami. Lubię go jeść nawet z ziemniakami.
Natomiast pomidorową z ryżem, domowym makaronem, kaszą jaglaną.
Ostatnio przypomniał mi się zapomniany dodatek do rosołów czy pomidorowej, a jest nim kostka z kaszy manny. Myślę, że kostka z kaszy manny obok kaszy jaglanej jako dodatek do zupy to świetna alternatywa dla makaronu czy lanych klusek,
Taka kostka z kaszy manny oprócz tego, że jest smaczna to na dodatek dietetyczna i lekkostrawna.
Składniki:
szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody
natka pietruszki, koperek lub ulubione suszone zioła
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Wodę wlewam do rondla i zagotowuję. Do gotującej się wody wsypuję małym strumykiem kaszę mannę. Cały czas wszystko mieszam trzepaczką do czasu, aż kasza zgęstnieje. Uważam, żeby nie powstały grudki. Gdy kasza zgęstnieje gaszę pod garnkiem palnik. Doprawiam kaszę solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaje posiekany/e (natkę pietruszki, koperek) lub ulubione suszone zioła i wszystko dokładnie mieszam. Powstałą masę przelewam do płytkiej foremki zwilżonej wodą.
Wyrównuję masę z kaszy silikonową łopatką. Warstwa kaszy ma mieć około 1 cm wysokości. Odstawiam foremkę z kaszą do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wyjmuję z foremki na deskę do krojenia i kroję w kostkę. Podaję z gorącą zupą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz