piątek, 4 grudnia 2015

kruche babeczki kokosowe

Pamiętam, często lubiłam piec te babeczki mieszkając w domu rodzinnym (później o nich zapomniałam). Tworząc swoje gospodarstwo domowe, kompletowałam sobie z czasem jakieś formy do pieczenia. Na stan mojej kuchni foremki do babeczek trafiły dopiero we wrześniu tego roku. I przypomniałam sobie o moich dawnych babeczkach.
Piekąc ciągle serniki, postanowiłam upiec dla odmiany moje "stare" babeczki z nadzieniem z wiórków kokosowych.
 
I od czasu kiedy je upiekłam: piekę je przynajmniej raz w miesiącu!" Muszę tu napisać, że ile bym ich nie upiekła za każdym razem znikają co do jednej w szybkim tempie  :).
Tym razem było nocne pieczenie, a więc zdjęcia są w nocnym klimacie :).
 
Takie kruche babeczki z nadzieniem z wiórków kokosowych - to dla mnie wypiek taki typowo jesienno-zimowy. Są ciężkie i syci już zjedzenie jednej.
Babeczki smaczniejsze są drugiego dnia, fajnie kruszeją.
 
 
Składniki: na 16 babeczek (foremki na babeczki o średnicy70mm)
 
W pierwszej kolejności wykonuję krem kokosowy, gdyż musi ostygnąć, a ja zawsze w tym czasie wykonuję kruche ciasto.
 
KREM KOKOSOWY DO WYPEŁNIENIA BABECZEK:
Składniki:
150 g wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
100 g masła
 
Wykonanie:
Do rondla wlewam półtorej szklanki mleka, dodaję masło, cukier i wszystko zagotowuję. Kaszę mannę mieszam z pozostałym mlekiem i wlewam do rondla z gotującym się mlekiem. Ciągle mieszam gotuję na malutkim ogniu, aż kasza zgęstnieje.
Gdy kasza jest już gęsta wsypuję wiórki kokosowe. Wszystko zagotowuje i nie przerywając mieszania dodaję po żółtku.
Pozostawiam gotowy krem do całkowitego ostudzenia.
 
  CIASTO KRUCHE
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250 g masła (o zawartości tłuszczu minimum 82%)
150 g cukru
2 jajka (z wolnego wybiegu)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
 Wykonanie:
Z podanych składników zagniatam szybko ciasto.
Masło powinno być dobrze schłodzone. Mnie najwygodniej wszystko wrzucić do głębokiej miski i w niej zagnieść ciasto.
 Gotowym ciastem wylepiam dno i boki foremek. Ciasto dzielę na 3 części (ta trzecia część posłuży mi do zrobienia krążków, aby przykryć na koniec nadziane babeczki).
 
 Do każdej wylepionej kruchym ciastem foremki nakładam krem kokosowy (dobrze wystudzony).
 Po napełnieniu foremek kremem kokosowym są dwa sposoby na zrobienie krążków, aby przykryć babeczki.
1. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów i wycinamy szklanką krążki.
Krążkami przykrywamy każdą babeczkę.
2. Urywamy po kawałku ciasta, który rozwałkowujemy w okrąg. Powstały okrąg kładziemy na babeczkę. Nadmiar ciasta wystający ponad foremkę odrywamy. Mnie wygodniej jest krążki do przykrycia babeczek robić tym drugim sposobem.
Brzegi krążków na babeczkach dobrze dociskamy.
 
* jeśli ciasto się lepi podsypujemy je minimalną ilością mąki.
 Gotowe babeczki układam na blasze w piekarniku i piekę 25 minut w temperaturze 200 °C  . Piekę je w dobrze nagrzanym piekarniku. Babeczki powinny mieć kolor jasno żółty.
 
 
 Uwagi! Ja foremek przed wylepieniem ciastem nie smaruję tłuszczem (niby moje foremki mają mieć nieprzywierającą powłokę). Mnie ze szczególną łatwością babeczki nie wyskakują z foremek! Ale wyjmuję je z foremek gorące Przy wyjmowaniu każdej babeczki trzymam foremkę z babeczką w ściereczce, żeby się nie poparzyć.
Ale jeśli posmarujemy foremki np. odrobiną masła - upieczone babeczki łatwiej z nich wyjmiemy.
 Jeśli jakaś babeczka przylgnęła do foremki ja pomagam sobie i podważam sobie brzegi babeczki wykałaczką, żeby ją wyjąć.
 
Do udekorowania babeczek:
*domowa polewa czekoladowa
*wiórki kokosowe
* posiekane orzechy włoskie
 
Domowa polewa czekoladowa:
Składniki:
60 g masła o zawartości tłuszczu minimum 82%)
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka wody lub mleka
 
Wykonanie:
Kakao rozprowadzam w wodzie bądź mleku. Do rondelka wrzucam masło i cukier oraz wlewam kakao rozprowadzone w wodzie (mleku).
Mieszam zawartość rondelka do czasu, aż cukier i masło się rozpuszczą oraz wszystkie składniki się połączą. Ma powstać gładka i jednolita masa.
 
Po wyjęciu babeczek z foremek, wierzch każdej smaruję gotową polewą czekoladową oraz dekoruję wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
 
 
 

5 komentarzy:

  1. Czy te babeczki są suche bo budyń wyszedł mi dość suchawy taki nie rzadki i nie wiem czy tak ma być

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego mój komentarz się nie ukazał??

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Przepraszam za zwłokę .....przy ostatnim natłoku zajęć nie zaglądałam do sieci...
    Budyń do wypełnienia babeczek ma być gęsty (masę budyniową zagęszczają wiórki kokosowe i kasza manna). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uznałam że mam go za gęsty mogłam z niego kulki robić więc dodałam na oko mleka i wymieniłam babeczki i muszę powiedzieć że bardzo dobre wyszły mało słodkie ale po za tym super i miałam obawy czy trzeba babeczki podpiekac przed nałożeniem budyniu ale niepodpiekalam zaufałam przepisowi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że skorzystałaś z mojego przepisu :) Hm co do kwestii cukru !!! zawsze następnym razem można dosłodzić. w tym przepisie nie trzeba właśnie podpiekać spodów...jeśli przepis by tego wymagał napisałabym o tym!

      Usuń