Kiszona kapusta z grochem w moim domu to była potrawa, która czasami była gotowana w okresie zimowym.
Najlepsza odgrzewana któryś raz z kolei (tak jak bigos). Poznając mojego Pana i tworząc "nasze" dania wigilijne, dowiedziałam się, że u niego w domu kiszona kapusta z grochem to było jedno z dań na wigilijnym stole. Tak samo na stole jego mamy w jej rodzinnym domu.
Szczerze to miałam kilka podejść do tej potrawy, aby odpowiadała naszym kubkom smakowym. Nie zawsze wszystko mi się udaje i do perfekcji dochodzę po którymś razie gotowania jakiejś potrawy.
Tak było z tym daniem. Lubimy je oboje, nie gotuję jej zbyt często! Dołączyłam ją do mojego menu świątecznego i chyba chciałabym, aby nam się kojarzyła z Wigilią tak jak postny wigilijny barszczyk z uszkami. (gotuję go tylko raz w roku na wieczerzę wigilijną).

Składniki:
500g kiszonej kapusty
200 g żółtego grochu (połówki)
1 cebula większa
około 4 łyżek masła (ewentualnie oleju)
2 łyżki mąki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu (kulki)
liść laurowy
majeranek otarty
Wykonanie:
Kiszoną kapustę siekam (i płuczę jeśli jest taka potrzeba), tym razem nie była za kwaśna i nie płukałam jej.
Poszatkowaną kapustę wkładam do garnka i zalewam ją wodą (wody tyle, żeby przykryła kapustę). Dodaję do kapusty do garnka ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy i gotuję ją do miękkości.
Wody nie odlewam ! po ugotowaniu kapusty (zostaje jej niewiele). Odstawiam garnek z ugotowaną kapustą.
W drugim garnku, zalewam wodą groch, solę odrobinę i gotuję go do miękkości.
Uwaga ! Uważamy bo groch szybko wchłania wodę. Jeśli woda spod grochu wyparuje, a groch nie jest jeszcze miękki, dolewamy do niego wody.
Ugotowany groch odcedzam i ugniatam go (ale zostawiam połowę ziarenek w całości).
Groch przekładam do garnka z ugotowaną kapustą.
Zasmażka do kapusty:
Patelnię rozgrzewam i wsypuję na nią dwie łyżki mąki i prażę ją (mąka ma lekko zbrązowieć, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliła). Do podprażonej mąki, dodaję 2 łyżki masła.
Mieszam mąkę z masłem, żeby dokładnie mąka i masło się połączyło.
Do zasmażki na patelnię dodaję kilka łyżek kapusty z grochem i mieszam. Zasmażka ma się dokładnie połączyć z kapustą. Zawartość patelni przekładam do garnka z resztą kapusty i jeszcze raz mieszam, żeby wszystko razem ze sobą się połączyło.
Cebulę drobno siekam i szklę na dwóch łyżkach masła. Cebula ma się lekko zrumienić.
Zrumienioną cebulę dorzucam do kapusty w garnku i ponownie mieszam jego zawartość.
Na koniec doprawiam wszystko majerankiem (w celach nie tylko smakowych, ale i dla lepszego trawienia).
Kapusta z grochem najlepsza jest odgrzewana i wtedy gdy całość się przegryzie.
Ja kapustę podaję do domowego chleba i smażonej ryby.
Szczerze to miałam kilka podejść do tej potrawy, aby odpowiadała naszym kubkom smakowym. Nie zawsze wszystko mi się udaje i do perfekcji dochodzę po którymś razie gotowania jakiejś potrawy.
Tak było z tym daniem. Lubimy je oboje, nie gotuję jej zbyt często! Dołączyłam ją do mojego menu świątecznego i chyba chciałabym, aby nam się kojarzyła z Wigilią tak jak postny wigilijny barszczyk z uszkami. (gotuję go tylko raz w roku na wieczerzę wigilijną).

Składniki:
500g kiszonej kapusty
200 g żółtego grochu (połówki)
1 cebula większa
około 4 łyżek masła (ewentualnie oleju)
2 łyżki mąki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu (kulki)
liść laurowy
majeranek otarty
Wykonanie:
Kiszoną kapustę siekam (i płuczę jeśli jest taka potrzeba), tym razem nie była za kwaśna i nie płukałam jej.
Poszatkowaną kapustę wkładam do garnka i zalewam ją wodą (wody tyle, żeby przykryła kapustę). Dodaję do kapusty do garnka ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy i gotuję ją do miękkości.
Wody nie odlewam ! po ugotowaniu kapusty (zostaje jej niewiele). Odstawiam garnek z ugotowaną kapustą.
W drugim garnku, zalewam wodą groch, solę odrobinę i gotuję go do miękkości.
Uwaga ! Uważamy bo groch szybko wchłania wodę. Jeśli woda spod grochu wyparuje, a groch nie jest jeszcze miękki, dolewamy do niego wody.
Ugotowany groch odcedzam i ugniatam go (ale zostawiam połowę ziarenek w całości).
Groch przekładam do garnka z ugotowaną kapustą.
Zasmażka do kapusty:
Patelnię rozgrzewam i wsypuję na nią dwie łyżki mąki i prażę ją (mąka ma lekko zbrązowieć, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliła). Do podprażonej mąki, dodaję 2 łyżki masła.
Mieszam mąkę z masłem, żeby dokładnie mąka i masło się połączyło.
Do zasmażki na patelnię dodaję kilka łyżek kapusty z grochem i mieszam. Zasmażka ma się dokładnie połączyć z kapustą. Zawartość patelni przekładam do garnka z resztą kapusty i jeszcze raz mieszam, żeby wszystko razem ze sobą się połączyło.
Cebulę drobno siekam i szklę na dwóch łyżkach masła. Cebula ma się lekko zrumienić.
Zrumienioną cebulę dorzucam do kapusty w garnku i ponownie mieszam jego zawartość.
Na koniec doprawiam wszystko majerankiem (w celach nie tylko smakowych, ale i dla lepszego trawienia).
Kapusta z grochem najlepsza jest odgrzewana i wtedy gdy całość się przegryzie.
Ja kapustę podaję do domowego chleba i smażonej ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz