Puszka z ciastkami u mnie w kuchni pozostawiona na widoku, zazwyczaj w szybkim tempie świeci pustkami (zwłaszcza gdy ich głównym składnikiem jest kokos czy wiórki kokosowe).
Dzisiejsze ciastka robi się w mig, nie są skomplikowane, są wręcz proste w wykonaniu i co ważne z prostych składników. Nawet osoba nie mająca zdolności do pieczenia, wykona je bez problemu.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
200 g wiórków kokosowych
2 białka (zawsze używam jajek z wolnego wybiegu)
100 g cukru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Białka wlewam do głębokiej miski, ubijam na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Pianę posypuję wiórkami kokosowymi i całość delikatnie mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką. Piekę 10-12 minut do zrumienienia. Ja uformowałam sobie z masy na małe okręgi. Ciastka także nie mogą być zbyt ciemne.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Białka wlewam do głębokiej miski, ubijam na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Pianę posypuję wiórkami kokosowymi i całość delikatnie mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką. Piekę 10-12 minut do zrumienienia. Ja uformowałam sobie z masy na małe okręgi. Ciastka także nie mogą być zbyt ciemne.
POLEWA CZEKOLADOWA
60 g dobrego masła (o zawartości tłuszczu minimum 82%)
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka wody lub mleka
Wykonanie:
W łyżce wody lub wody rozprowadzam kakao.
Do rondela wrzucam masło i cukier. Mieszam do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą.
Do rozpuszczonego masła z cukrem dodaję kakao i wszystko dokładnie mieszam, żeby powstała gładka i jednolita w konsystencji polewa.
Gotową polewą smaruję gotowe ciasteczka z jednej strony.
Gdy polewa na ciasteczkach zgęstnieje i stwardnieje, podaję je lub przekładam do pudełka lub słoika.
60 g dobrego masła (o zawartości tłuszczu minimum 82%)
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka wody lub mleka
Wykonanie:
W łyżce wody lub wody rozprowadzam kakao.
Do rondela wrzucam masło i cukier. Mieszam do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą.
Do rozpuszczonego masła z cukrem dodaję kakao i wszystko dokładnie mieszam, żeby powstała gładka i jednolita w konsystencji polewa.
Gotową polewą smaruję gotowe ciasteczka z jednej strony.
Gdy polewa na ciasteczkach zgęstnieje i stwardnieje, podaję je lub przekładam do pudełka lub słoika.
aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)