Zawsze lubiłam kaszę jaglaną. Najlepiej smakuje mi na słodko. Ale często gotuje z nią rosoły czy krupniki.
Dziś na śniadanie zjedliśmy ją z musem z truskawek - bo zaczął się na nie sezon. Wiosna i lato to czas, aby dostarczać organizmowi witamin w postaci świeżych owoców i warzyw.
Prosty, szybki, słodki, zdrowy i nieskomplikowany - taki jest dzisiejszy przepis
.
Można taką kaszę z musem włożyć do słoika, jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki: (na dwie większe porcje)
szklanka kaszy jaglanej suchej
dwie szklanki mleka krowiego wiejskiego, roślinnego lub wody
mus z truskawek w dowolnej ilości
cukier do smaku (opcjonalnie) - jeśli truskawki są mało słodkie - ja dałam trzcinowy nierafinowany
Wykonanie:
Kaszę wsypuję do rondla, zalewam mlekiem i gotuję na sypko. Truskawki płuczę i obieram z szypułek - blenduje na gładką masę (można sobie je rozgnieść widelcem). Zmiksowane truskawki, dosładzam odrobiną cukru. Ugotowaną kaszę rozkładam do misek, polewam ją musem z truskawek. Na wierzch dorzucam kilka pokrojonych na połówki truskawek.
jaglanka z polskimi truskawkami to niebo w gebie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzenie
OdpowiedzUsuń