piątek, 5 czerwca 2015

kasza jaglana z musem truskawkowym

Zawsze lubiłam kaszę jaglaną.  Najlepiej smakuje mi na słodko. Ale często gotuje z nią rosoły czy krupniki.
Dziś na śniadanie zjedliśmy ją z musem z truskawek - bo zaczął się na nie sezon. Wiosna i lato to czas, aby dostarczać organizmowi witamin w postaci świeżych owoców i warzyw.
Prosty, szybki, słodki, zdrowy i nieskomplikowany - taki jest dzisiejszy przepis :).
Można taką kaszę z musem włożyć do słoika, jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki: (na dwie większe porcje)
szklanka kaszy jaglanej suchej
dwie szklanki mleka krowiego wiejskiego, roślinnego lub wody
mus z truskawek w dowolnej ilości
cukier do smaku (opcjonalnie) - jeśli truskawki są mało słodkie - ja dałam trzcinowy nierafinowany

Wykonanie:
Kaszę wsypuję do rondla, zalewam mlekiem i gotuję na sypko. Truskawki płuczę i obieram z szypułek - blenduje na gładką masę (można sobie je rozgnieść widelcem). Zmiksowane truskawki, dosładzam odrobiną cukru. Ugotowaną kaszę rozkładam do misek, polewam ją musem z truskawek. Na wierzch dorzucam kilka pokrojonych na połówki truskawek.

2 komentarze: