poniedziałek, 22 czerwca 2015

duszony królik (comber) z marchewką i pomidorami

Dziś udusiłam comber z królika (środkowa część królika) z cebulą, marchewką i pomidorami. Powstała potrawka wylądowała na talerzu z domowymi kopytkami i sałatą z dodatkiem śmietany.

 Składniki:
środkowa część królika (comber) - królik z wiejskiej zagrody
marchewka większa
duża cebula
odrobina tłuszczu z królika
3 pomidory (ja miałam mniejsze)
sól himalajska
papryka chilli w proszku

Wykonanie:
Tłuszcz wytopiłam w rondlu. Mięso (comber) - odkroiłam od kości i pokroiłam w kostkę. Możemy wykorzystać inną część królika do takiej potrawki. Na wytopionym tłuszczu zrumieniłam mięso. Do zrumienionego mięsa dorzuciłam cebulę pokrojoną w większą kostkę i marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Dusiłam całość do czasu, aż cebula się zeszkliła. Podlewam wszystko wodą i duszę do czasu, aż mięso było miękkie. W miarę jak woda z rondla wyparowywała uzupełniałam ją, żeby nic się nie przypaliło.
Pomidory sparzyłam wrzątkiem, ściągnęłam skórkę i zmiksowałam na gładką masę. Gdy mięso było miękkie, a woda z patelni wyparowała, dolałam zmiksowane pomidory. Doprawiłam wszystko solą i papryką chilli w proszku.
Potrawkę podałam z kopytkami i sałatą w śmietanie.

 .* Kości, które nam zostaną po odkrojeniu mięsa- zostawiamy na zupę lub do ugotowania wywaru mięsnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz