czwartek, 11 czerwca 2015

domowy makaron z musem truskawkowym i domowym twarogiem

U mnie znów była produkcja twarogu. Część twarogu podałam  z domowym makaronem i musem truskawkowym, a z drugiej połowy będą ruskie pierogi.
Była już na blogu propozycja podania domowego makaronu z domowym twarogiem. Dziś taka sama wersja dania tylko, że urozmaicona musem z truskawek.


Nie będę pisać dokładnie o konkretnej ilości składników. Tym razem zrobiłam makaron z 300g mąki i 3 jajek. Do makaronu dodałam twarogu wedle uznania (tak jak lubimy). Na koniec polałam nasze porcje musem truskawkowym tak od serca.
Najedliśmy się - i została nam jeszcze jedna porcja - dla bardziej zgłodniałego po wieczornym spacerze :).

Składniki:
                                                    domowy makaron jajeczny, (dowolna ilość)
                                                              domowy twaróg (dowolna ilość)
świeże truskawki (dowolna ilość)
miód lub cukier trzcinowy nierafinowany (opcjonalnie)
Wykonanie:
Truskawki płuczę, obieram z szypułek. Miksuję blenderem (żyrafą). Mniejsze porcje owoców miksuje sobie ręcznym blenderem - mniej mycia.  Mus truskawkowy słodzę (ale tylko wtedy gdy truskawki są mało słodkie) - wedle smaku.
Makaron rozkładam do misek, kruszę do każdej biały twaróg, polewam wierzch musem z truskawek. Wierzch dekoruje połówkami truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz