Składniki:
500 g świeżych pieczarek
3 marchewki
pietruszka
pół selera
2 duże cebule
makaron (u mnie tym razem włoski) do podania z zupą
około 200 ml śmietany do zabielenia zupy (krowia, roślinna), można także zabielić sobie zupę mlekiem czy nawet mlekiem roślinnym)
sól himalajska
świeżo mielony czarny pieprz
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, selera obieram płuczę, kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Pieczarki płuczę i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa i pieczarki wkładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zalewam wodą i gotuję do miękkości. Wszystko doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zabielam na koniec śmietaną (hartuję śmietanę, do szklanki ze śmietaną wlewam zupę, dokładnie mieszam, żeby nie było grudek, wlewam zawartość szklanki do zupy). Na koniec zagotowuję całość.
W czasie gotowania zupy gotuję makaron.
Rozkładam makaron na talerze i zalewam go zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz