wtorek, 7 października 2014

peperonata


Peperonata to potrawa włoska, która składa się  z papryki pokrojonej  w cienkie plasterki duszonej na patelni z czosnkiem, cebulą i sosem pomidorowym.

Jest to przepis, który bierze swoją nazwę od jego głównego składnika, papryki.

Peperonata pochodzi z południowych Włoch, ale jest popularna w całym kraju. Istnieją niezliczone jej wersje.
.
Nadaje się na każdą porę roku, może być spożywana zarówno na gorąco jak i na zimno jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka
Ja swoją podałam z włoskimi kluskami (gnocchi) - włoska wersja kopytek.

Składniki:
1 kg świeżych pomidorów obranych i oczyszczonych z nasion lub ewentualnie 2 puszki pomidorów w kawałkach.
1/2 chilli w proszku
2 cebule cienko pokrojone
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku pokrojone
3 duże czerwone papryki (oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w wąskie paski
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
6 łyżek oliwy

Wykonanie:
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, oczyszczam je z nasion. Kroję je w kostkę. Podgrzewam w rondlu 3 łyżki oliwy, wrzucam pomidory i dodaję chilli w proszku. Smażę na małym ogniu przez około 10 minut - do chwili aż pomidory zaczną się rozpadać. Na patelni rozgrzewam resztę oliwy, dodaję cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Obsmażam wszystko do czasu, aż zmięknie. Do pomidorów dodaję mieszaninę z papryki i cebuli. Duszę wszystko do czasu, aż wszystko całkiem zmięknie (około 20 minut). Doprawiam całość solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz