Zdjęcia tego pasztetu znalazłam na przenośnym dysku twardym, robiąc na nim porządki
Zrobione było zanim założyłam bloga, ot taka moja mania - uwieczniam na zdjęciach wszystko co się da potrawy, przyrodę, otaczający świat.....po prostu to co ulotne
.
Pasztet był upieczony w mojej kuchni, przez mojego "teścia", przy okazji którejś z wizyt u nas.
Składniki:
podroby z królika i 2 przednie nogi z królika
400 g wątróbek drobiowych
od 0,5 - 1 kg płucek wieprzowych
600 g podgardla wieprzowego
4 bułki pszenne np. kajzerki
3 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
3 jajka (w tym jedno do posmarowania pasztetu przed włożeniem do piekarnika)
5-6 listków laurowych
około 8 ziarenek ziela angielskiego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
majeranek
Wykonanie:
Podgardle pokroić w kostkę i lekko przesmażyć, żeby wytopił się tłuszcz (ma się
wytopić z podgardla trochę tłuszczu).
Do podgardla dodać wszystkie składniki - podroby z królika, przednie łapy z królika, płucka wieprzowe, wątróbki drobiowe, cebule (mogą być w całości), ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Podlać wszystko wodą i dusić. Jeśli woda nam odparuje, uzupełniać ją. Na końcu dodać do garnka bułki i dusić jeszcze chwilę, aż zmiękną. Przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Wyrobić zmieloną masę (najlepiej ręką). Przełożyć do foremki lub foremek. Przed włożeniem pasztetu do piekarnika - posmarować go pędzelkiem umaczanym w roztrzepanym jajku.
Piec w 180 stopniach Celcjusza przez 30 - 40 minut, aż pasztet się zetnie, aż wierzch przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz