piątek, 3 października 2014

omlet biszkoptowy na parze z figą i malinami

Omlet ten powstał jako bardzo szybkie drugie śniadanie. Za uszami " kochanie zjadłbym coś, brzuch mi przysycha", taki tekst słyszę z około 5 razy dziennie :). Psiaki też się odzywały, na nas pora, chcemy wyjść :). Ubiłam składniki na omlet, ale chciałam go zrobić szybciej niż ten z patelni. Wpadłam na pomysł - wrzucić go do parowaru. Miałam już go wyciągać, ale pod ręką stał sokownik, którego jeszcze nie schowałam. O używaniu sokownika jest w ostatnim poście. Wyjęłam z sokownika środkową część do której ścieka sok.  Naczynie z omletem włożyłam do sokownika bez środkowej części i przykryłam go pokrywką.
Wyszłam z psami. Po 10 minutach wróciłam. Omlet był gotowy.

 
Składniki:
3 jajka z wolnego wybiegu
3 łyżki mąki pszennej
łyżka cukru
figa
kilka malin
dodatkowo: cukier puder do oprószenia omletu

Wykonanie:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję żółtka i 3 łyżki mąki oraz łyżkę cukru, Mieszam wszystko w celu połączenia się składników. Naczynie żaroodporne lub naczynie z parowaru do parowania ryżu - smaruję odrobiną masła. Wlewam do naczynia gotową masę na omlet. Układam na wierzchu pokrojoną w plasterki figę i maliny. Wstawiam je do parowaru i paruję omlet do czasu, aż masa nie będzie surowa. Gotowy omlet oprószam z wierzchu cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz