piątek, 10 października 2014

krucha tarta z ricottą i figami


 Wczoraj był przepis na spód do tarty z ciasta kruchego słodkiego. Upiekłam go tym razem, żeby wypełnić go masą z ricotty, jajek, śmietanki. Gdy już wypełniłam spód tarty masą, na wierzchu ułożyłam pokrojone w plasterki figi. Wszystko zapiekłam i gotowe. Masa to była radosna twórczość  - wymieszałam, to co miałam w lodówce.
 
 
Składniki:
upieczony spód do tarty
 
Masa:
250 g ricotty
200 ml śmietanki 30 %
2 jajka z wiejskiej zagrody
2 -3 łyżki cukru pudru
 
dodatkowo:
3 świeże figi
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Śmietankę przelewam do miski i ubijam na sztywno. Dosypuję cukier, dodaję ricottę (odlewając serwatkę) i jajka. Ubijam do połączenia się składników. Wylewam masę na upieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzchu układam pokrojone w plasterki figi. Zapiekam do czasu, aż masa się zetnie. Mnie zajęło to około 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celcjusza.
Po upieczeniu zostawiłam do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam figi. W takiej tarcie muszą bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiała smakować bajecznie, bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń