Takie mleko robię w domu i wykorzystuje do domowych likierów, czasem do ciast itd.
Nie kupuję gotowego w puszce. Nie lubię iść na łatwiznę w kuchni. Zrobienie takiego mleka to żadna filozofia - to tylko gotowanie mleka z cukrem do czasu, aż zawartość garnka zgęstnieje i ściemnieje.
Składniki:
litr mleka najlepiej wiejskiego
0,5 kg cukru
Wykonanie:
Mleko wlewam do garnka, wsypuję cukier i mieszam do czasu, aż cukier się rozpuści. Ja miałam garnek z miarką - miarka po wlaniu do niego mleka i dosypaniu cukru wskazywała 1,5 litra. Gotowałam mleko z cukrem na malutkim ogniu prawie godzinę, aż mi wszystko zgęstniało i odparowało do objętości garnka 0,5 litra. Co jakiś czas mieszałam i pilnowałam, żeby mi nie wykipiało. Gotowe.
O proszę! Zapisuję, bo to mleko drogie jak nie wiem! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie proste :)
OdpowiedzUsuńI można zrobić mniej słodkie
OdpowiedzUsuń