Składniki:
2 jajka ekologiczne
1 łyżka śmietanki lub mleka (opcjonalnie)
czubata łyżka masła
garść oliwek czarnych
garść ulubionych zielonych kiełków
sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Jajka wbijam do miski, dodaję mleko lub śmietanę (opcjonalnie). Dodaję też pokrojone w plasterki czarne oliwki (mogą też być całe) oraz kiełki. Doprawiam wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni topię masło, wlewam masę jajeczną i smażę. Odwracam. Mój sposób na odwrócenie omletu, wtedy mi się nie łamie - zsuwam go z patelni na talerz i wtedy, przykrywam go odwróconą patelnią i ponownie odwracam. Smażę z drugiej strony. Przed podaniem dekoruję oliwkami i kiełkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz