Chciałam mojemu pieczonemu kurczakowi nadać świątecznego charakteru, więc dodałam plasterki pomarańczy. Po upieczeniu podałam go z pieczonymi ziemniakami.
Miał być szybko i sprawnie ugotowany obiad i taki był.
Składniki:
kurczak z wiejskiej zagrody
2 pomarańcze (najlepiej organiczne)
2 łyżki dobrego masła
kilka ząbków czosnku
mielona kolendra
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie myję, dzielę na mniejsze kawałki.
Miękkie masło łączę z solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, kuminem i roztartymi ząbkami czosnku. Nacieram takim masłem moje porcje kurczaka. Układam w naczyniu do pieczenia.
Sparzam pomarańcze i kroje je na plastry. Obkładam porcje kurczaka plasterkami pomarańczy. Nastawiam piekarnik na 180 stopni Celcjusza i wstawiam naczynie z kurczakiem do środka (przykrywam naczynie folią aluminiową). Kurczaka przykrytego folą piekę około godziny, po godzinie folię zdejmuję i dopiekam go jeszcze około 30 minut (aby kurczak z wierzchu się zrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz