wtorek, 11 czerwca 2013

domowe tagliatelle

Przepis na domowy makaron na blogu jest tutaj - tamten był pokrojony specjalnie w grubszą nitkę (do rosołu i pomidorówki kroję zawsze w grubszą nitkę).
Przepis powtarzam z tamtego miejsca na blogu - tylko zmieniłam go w miejscu gdzie jest mowa o krojeniu. Tam jest jak pokroić w grubszą nitkę tu jest jak pokroić w tagiatelle.

Składniki:
500g mąki plus kilka łyżek (do posypania stolnicy i wałka) oraz do podsypania ciasta jeśli będzie za luźne
5 jajek
łyżka oleju
ewentualnie 1-2 łyżki wody

          Wykonanie:
Zagniatanie ciasta:
Przesiewam mąkę na stolnicę. Na środku mojego kopczyka robię wgłębienie i wbijam w nie jajka oraz wlewam olej. Następnie zagniatam mąkę do środka. Zagniatam składniki, aż mąka wszystko wchłonie.
Po 10 minutach moje ciasto odkleja się  od rąk i stolnicy - jest gotowe. 
* jeśli ciasto nadal by się lepiło podsypuję mąką, a jeśli jest za gęste robię w cieście dołek i wlewam łyżkę wody.

Dobrze zagniecione ciasto:
* nie lepi się (do stolnicy i do dłoni)
* jest gładkie i elastyczne (czyli przy rozciąganiu kurczy się natychmiast, ale gdyby się go naciskało stawia leciutki opór.

 Rozwałkowywanie ciasta:
   Po zagnieceniu ciasta formuję je w kulkę, kładę na oprószonej mąką stolnicy i przykrywam miską. Zostawiam na 15 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowuje ciasto na cienkie, równe placki i pozostawiam do obeschnięcia na około 10 minut.

Krojenie i gotowanie:
 Najpierw posypuję każdy lekko podsuszony placek mąką i rozcieram ją po ich powierzchni.
Każdy placek kroję na bardzo długie wstążki o szerokości od 6-10 mm. Nie posiadam maszynki do makaronu więc pokroiłam sobie placki radełkiem, spokojnie pokroi się też nożem.
Postępuję tak z każdym plackiem.
Taki makaron gotuję 4 minuty jeśli placek był rozwałkowany grubiej. Jeśli rozwałkowany był cieniej półtorej do 2 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz