Bardzo prosta i pyszna potrawa. Duszony kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych oliwek i selera naciowego, które nadają potrawie aromatu. Idealne danie na ciepłą kolację lub obiad. Idealne do chrupiącej bagietki lub pieczywa. Tylko podstawą potrawy musi być wiejski kurczak.Wiem, że mięso z wiejskiego kurczaka jest twardsze, ale to nie problem wystarczy go odrobinę dłużej dusić. A walory smakowe i odżywcze takiego kurczaka w porównaniu z tym supermarketowym - nie da się po prostu tego porównać.
Składniki:
jeden kurczak wiejski podzielony na porcje
2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
2 łodygi selera naciowego
około 400 g domowego przecieru pomidorowego
0,5 litra bulionu drobiowego ewentualnie woda
duża garść zielonych oliwek bez pestek
do przybrania posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Rozgrzewam na dużej patelni około 3 łyżek oleju , wkładam podzielonego kurczaka i obsmażam go z każdej strony. Następnie wlewam przecier pomidorowy, dolewam bulion. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane łodygi selera naciowego. Całość duszę około 40 minut do godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. W razie potrzeby podlewam odrobiną wody jeśli sos za bardzo się będzie redukował i odparowywał. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kilka minut przed końcem duszenia dokładam dużą garść zielonych oliwek. Przybieram natką pietruszki (opcjonalnie).
Podaję gorące z chrupiącą bagietka lub pieczywem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz