Jak pisałam w jednym z wcześniejszych postów - uwielbiam celebrować śniadania (zwłaszcza te niedzielne). Śniadania takie robię w te niedziele w które nigdzie nam się nie spieszy i mamy czas tylko dla siebie.
Dziś u nas omlety ze świeżymi owocami i świeżo wyciskany sok z czerwonych pomarańczy. Może kogoś zainspiruje nasze śniadanie i sam stworzy sobie taką ucztę nie tylko dla oczu ale i podniebienia.:) Zachęcam :)
Omlety to propozycja na bardzo proste i szybkie śniadanie. Dziś omlety na słodko w wersji mini (ułatwienie dla tych którzy mają problem z przewróceniem omletu w wersji na całą patelnię). Można zrobić takie omlety z samych białek (jeśli zostały nam przy okazji jakichś wypieków).
Składniki
3 jajka z chowu ekologicznego
3 łyżki mąki pszennej
owoce (u mnie truskawki, kiwi i banan)
naturalny miód (z pasieki, nie z supermarketu!)
masło do smażenia
Wykonanie:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobina soli. Następnie do piany z białek dodaję żółtka, przesianą mąkę i mieszam delikatnie. Rozgrzewam patelnię, rozpuszczam na niej odrobinę masła i smażę omleciki wielkości małych placuszków. Smażę, aż masa się zetnie. Odwracam omleciki. Chwilkę smażę. Zdejmuje z patelni. Na każdym omleciku układam plasterki truskawek, kiwi i banana i polewam odrobiną miodu.
Jako poranna porcja witamin- świeżo wyciskany sok z czerwonych pomarańczy. 
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz