Naleśniki to danie, które jest proste, pyszne i można je przygotowywać w wielu wersjach (na słodko, słono, ostro). Każdy ma swój sposób na zrobienie ciasta naleśnikowego.Wiele osób robi je na oko. Ja swoje ciasto naleśnikowe nauczyłam się robić - (odmierzając proporcje) jako dwunastoletnie dziecko. Przepis znalazłam na instrukcji obsługi dołączonej do miksera ręcznego i takie robię do dziś. W moim rodzinnym domu powodzeniem cieszyły się naleśniki na słodko z serem, z prażonymi jabłkami (moje ulubione to te z jabłkami). Natomiast w mojej kuchni dla mojego łakomczucha robię najczęściej z białym serem na słodko,z dżemem z wiśni, pomarańczy czy marchwi. Latem robię też kakaowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Z naleśników na słono robię z białym serem i szpinakiem. Zapewne zwiększę swoją inwencję twórczą i będą powstawać w mojej kuchni kolejne wersje naleśników i nadzień do nich. Podsumowując naleśniki to danie ,które stwarza nam pole do popisu, a więc co kto lubi i na co mam ochotę.
Dziś mój przepis bazowy na ciasto naleśnikowe, a z czasem sukcesywnie na blogu będą się pojawiać moje wersje naleśników (bo co jak co ale naleśniki lubią gościć w mojej kuchni).
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko (z chowu ekologicznego)
odrobina oleju lub roztopionego masła do ciasta
Umieszczam wszystkie składniki w misce (mąkę, mleko,wodę , jajko) i miksuję albo roztrzepuję trzepaczką. Na koniec dolewam odrobinę oleju lub roztopionego masła do ciasta. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15 minut do pół godziny żeby odpoczęło. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni.
Po usmażeniu nadziewam tym na co mamy ochotę.
Tak naprawdę sekretem udanych naleśników jest najpierw odstawienie ciasta na minimum 15 minut, aby odpoczęło i dobrze rozgrzana patelnia.
Dodatki do ciasta naleśnikowego (w zależności w jakiej wersji będą naleśniki):
* odrobina soli do naleśników na słono
* odrobina cukru do naleśników na słodko
* kakao
* posiekane zioła np. pietruszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz