50g suszonych grzybów
1 większa cebula
półtorej łyżki masła
3/4 łyżki mąki pszennej
pół szklanki śmietany kremówki 30%
kapka soku z cytryny (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby płuczę, zalewam wodą (2 szklanki) i moczę około godziny. W następnej kolejności gotuję pod przykryciem w której się moczyły, wyjmuje kroję w paseczki, a wywar odparowuję do objętości tak około półtorej szklanki. Cebule kroję w drobniutką kostkę, podsmażam na maśle na złotobrązowy kolor, oprószam mąką i zasmażam, mieszając. Zasmażkę rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów, uważam na to, aby nie powstały grudki. Na koniec dorzucam grzyby. Wlewam śmietanę. doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie odrobiną soku z cytryny. Posypuję opcjonalnie natką pietruszki.
Sos doskonale nadaje się do kopytek, klusek śląskich, klusek na parze w wersji na słono i różnych rodzajów kasz jako danie obiadowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz