Mięso królicze jest bardzo zdrowe, ma niską zawartość cholesterolu (niż mięsa czerwone, a nawet mniej niż mięso kurczaka). Białko zawarte w króliczym mięsie, aż w 90 % procentach jest przyswajalne przez ludzki organizm, zaś z mięsa wołowego zaledwie w około 60%. Mięso królicze jest zalecane osobom ze schorzeniami układu krążenia oraz dzieciom z uporczywymi alergiami. Zawiera mikroelementy, które nie występują nazbyt często w innych mięsach (i są to takie mikroelementy jak miedź, kobalt i cynk. Taki mikroelement jak np. miedź - sprzyja wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, jest konieczny dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych oraz kości. Warto wspomnieć, że mięso to zawiera łatwo przyswajalne sole żelaza oraz dość dużą zawartość fosforu. W składzie posiada również witaminy z grupy B. Za to zawiera niewiele wapnia bo śladowe ilości.
Mięso królicze jest białym mięsem, należy do lekkostrawnych. Jest soczyste i delikatne (w smaku podobne do mięsa kurczaka).
My przywozimy mięso królicze ze wsi, które pochodzi z przydomowej hodowli i jest hodowane dla własnych potrzeb. Mięso pochodzące tylko z takiej hodowli jest zdrowe, bo całkowicie kontroluje się co jedzą króliki i jaki jest tego efekt końcowy. Co innego to króliki z chowu przemysłowego lub zakup tego mięsa w supermarkecie- to zupełnie inny produkt.

Składniki:
1 tuszka królika
1opakowanie majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
cytryna pokrojona w cząstki do podania
Wykonanie :
Królika dokładnie myje osuszam i dzielę na mniejsze kawałki. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz obficie obtaczam w majeranku. Następnie ciasno układam go w naczyniu do zapiekania, podlewam niewielką ilością wody i przykrywam folią aluminiową. Wstawiam królika do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę półtorej do dwóch godzin. Mięso musi być miękkie i odchodzić od kości.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz