Kogel-mogel to jeden z moich smaków dzieciństwa. Zapewne nie jedna osoba jadła na deser kogel-mogel jako dziecko. Klasyczne kogle-mogle to z kakao czy z cytryną (która nadaje mu odświeżającego, rześkiego smaku) . Moja mama dodawała sobie kogel- mogel do kawy. Pamiętam jeszcze oszukany kogel - mogel z ubitym białkiem.
Kiedy ogarnie nas nostalgia za smakami dzieciństwa nikt nie zabroni nam zrobienia takiego solidnego kogla-mogla i dodatkowo zaprawić go już tak po dorosłemu - kroplą wódki czy rumu.
Do kogla można dodać cynamon, wanilię, rodzynki. W sezonie owocowym w koglu-moglu mogą wylądować takie owoce jak truskawki czy maliny.
Składniki:
2 żółtka (z jajek od szczęśliwych kur)
6 łyżeczek cukru
dodatki wedle upodobań- alkohol (wódka, rum), cynamon, wanilia czy rodzynki
Wykonanie;
Składniki umieszczam w kubku czyli cukier i żółtka. Ucieram łyżką lub mikserem do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie miała jasnożółty kolor i żółtka będą ubite na puch. Na koniec wsypujemy kakao, jeśli go dodajemy.
Ja wolę klasycznie z kakao lub z cytryną.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz