Ciasto marchewkowe jest niezwykle popularne w krajach anglosaskich. Jest to słodki placek z tartą marchewką. Marchew jako składnik wypieków nie jest niczym niezwykłym, gdyż była używana w tym celu w średniowieczu ponieważ cukier był wtedy towarem drogim i trudno dostępnym. Marchew zawiera dużo cukru (pod względem zawartości cukru prześciga ją tylko burak cukrowy) dlatego stosowana była jako składnik deserów , aby wzbogacić ich smak.
Ciasto jest bardzo smaczne (zaskakujący efekt końcowy) wilgotne od marchewki, która mięknie podczas pieczenia. Lepiej smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon), orzechów (włoskie, laskowe) lub suszonych owoców (śliwki, rodzynki).
Można je jeść bez dodatków, polane lukrem lub polewą z sera białego.
Moje jest z dodatkiem rodzynek, z przypraw korzennych ma cynamon i gałkę muszkatołową. Przełożone zostało masą z serka mascarpone z dodatkiem soku z pomarańczy. Ciasto idealne do kawy w jesienne i zimowe dni.
Składniki:
ciasto:
2 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
300ml oleju (1 1/4 szklanki)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 starte marchewki
duża garstka rodzynek
masa: serek mascarpone 250g, 50g cukru, sok z połówki pomarańczy, 1 łyżka żelatyny i 1/4 szklanki wody
do dekoracji: orzechy włoskie
Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem, dodaję mąkę, olej, sodę i proszek do pieczenia, przyprawy- cynamon i gałkę muszkatołową, sparzone wcześniej rodzynki i startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i wlewam do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około godziny. Ciasto piekłam w formie o bokach 25x25cm.
Masa: Ucieram żółtka z cukrem na białą masę, następnie dodaję serek mascarpone i ucieram do uzyskania gładkiej masy, dolewam sok z połówki pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę.
Po wystudzeniu ciasto przekrawam na pół w celu uzyskania dwóch blatów ciasta. Na jedną część ciasta kładę połowę masy przykrywam drugą częścią ciasta i na wierzch wykładam resztę masy. Wyrównuję zgrabnie masę. Kroję ciasto na kwadraty i każdy dekoruję połówkami orzecha włoskiego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz