Tradycyjna sałatka jarzynowa to klasyk wśród polskich sałatek. Robiona przez nasze mamy i babcie. W moim rodzinnym domu zawsze pojawiała się na wigilijnym czy wielkanocnym stole. Z pewnością nie zabraknie jej na moim świątecznym stole. Każda pani domu ma swój sposób przygotowywania sałatki jarzynowej. W święta najczęściej zajadana z pieczonym pasztetem, pieczonymi mięsami, czy jajkami na twardo. Do przygotowania sałatki można użyć warzyw , które zostały z rosołu czy wywaru.
W mojej sałatce znajdują się (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler), groszek i kukurydza konserwowe oraz gotowane jajka, jabłka i żeby zrównoważyć jej mdły smak własnoręcznie kiszone ogórki.
Składniki:
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
5 ogórków kiszonych
2 jabłka
puszka kukurydzy konserwowej
puszka groszku konserwowego
3 jajka
łyżka musztardy rosyjskiej
kilka łyżek majonezu (wedle uznania)
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Obieram warzywa korzeniowe - ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i gotuję do miękkości. Gotuję jajka na twardo.Obieram jabłka. Wszystkie warzywa korzeniowe oraz ogórki, jabłka i jajka siekam w drobną kostkę. Dodaję groszek i kukurydzę z puszki. Dorzucam majonez i wszystko mieszam. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i musztardą. Przekładam do salaterki w której będę podawała, i dekoruję.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz