poniedziałek, 19 czerwca 2017

tarta z porem i pieczarkami pod pierzynką z beszamelu i zółtego sera

Chciałam urozmaicić swój repertuar kulinarny o nowe dania, co za tym idzie poszerzyć nasz jadłospis o nowe smaki. Do tart miałam kilka podejść i zawsze konsumowałam je sama! O dziwo tym razem zjedliśmy całą tarte we dwoje...na kolację i kawałek został na drugie śniadanie. Teraz wiem, że poeksperymentuje w temacie wytrawnych tart......bo to jedno z niewielu potraw, które jest eleganckie, smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, łatwe do podzielenia i przewiezienia. Dziś nadzieniem tarty to por i pieczarki przykryte beszamelem i żółtym serem.
Muszę przyznać, że nawet lepiej smakowała drugiego dnia.
Składniki na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
125 g zimnego masła
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka ulubionych suszonych ziół (opcjonalnie)
 
składniki na farsz:
por (mój ważył 400 g)
500 g pieczarek
łyżka masła
 
składniki na sos beszamelowy:
40 g masła
2 łyżki mąki
250 g mleka
sól, czarny mielony pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 
ponadto: 150 g żółtego sera

Wykonanie:
Przygotowanie tarty zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki obieram i kroję w plasterki, wrzucam na patelnię, dodaję łyżkę masła i duszę do miękkości. Pora dokładnie płuczę, kroje na półplasterki i zalewam wrzątkiem na około 2 minuty.
Po 2 minutach odlewam wodę i odsączam pora na sicie. Dodaję go do podduszonych pieczarek. Duszę powstały farsz jeszcze przez chwilę, aby ewentualnie odparować go wodę z pieczarek lub pora. Farsz doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam do przestudzenia, a w tym czasie przygotowuje sos beszamelowy i kruche ciasto na spód tarty. 

Przygotowanie sosu beszamelowego:
Do rondla wrzucam 40 g masła, topię je i stopniowo dodaję (ciągle mieszając 2 łyżki mąki). Mąka musi  wchłonęła masło, ale nie zmienić się w jedną wielką grudkę. Jeśli przesadzi się z mąką dodajemy odrobinę masła. Ciągle mieszając doprowadzam do tego, aby na patelni powstała swego rodzaju "pulchna pianka". Jeśli tak mam gaszę ogień pod patelnią i energicznie wlewam zimne mleko i całość rozprowadzam do jednolitej konsystencji trzepaczką lub widelcem.
Następnie zapalam mały płomień pod patelnią (doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową (świeżą lub mieloną). Wszystko to powoli ciągle mieszając gotuję, aż zgęstnieje. Ma powstać taki rozcieńczony budyń.
 
Przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne posiekane w kostkę masło i szybko zagniatam ciasto. Nie schładzam ciasta przed wylepieniem foremki do tarty (używam po prostu zimnego masła). Nie wałkuje ciasta, tylko rwę po kawałku  ciasto i wylepiam nim foremkę i równomiernie wydzielając sobie ciasto (żeby nie zabrakło na boki).

* przed wylepieniem ciastem foremkę do tarty  smaruję odrobiną masła.
Gdy mam już wylepioną ciastem foremkę, nakłuwam je widelcem i podpiekam w piekarniku nastawionym na 200 °C,uważam, aby się zbytnio nie zrumieniło.
Na podpieczony spód wykładam farsz, równo go rozprowadzając. To samo robię z sosem beszamelowym, wylewam go na farsz i równo go rozprowadzam. Na sos beszamelowy ścieram na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Całą tartę zapiekam w 200°C około 40 minut, do czasu, aż jej wierzch się zarumieni i zetnie.
 
 
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...