niedziela, 25 czerwca 2017

sałatka z cukinii, kalafiora, pomidora, oliwek i sardynek

Sałatka jest z typu tych, co to zbierzemy wszystko co nam zostało w domu do spożycia i dopiero wtedy możemy wybrać się na zakupy.....Zawsze tak miałam, że nie wyrzucam jedzenia,  planuję co zjemy biorąc pod uwagę pory roku, zasoby spiżarni....i nasze preferencje smakowe! Nawet z resztek możemy wyczarować coś pysznego i chyba wtedy najczęściej staję się bardziej kreatywna w swoich poczynaniach kuchennych.
Dzisiejsza sałatka to trochę kalafiora, cukinia, kilka oliwek, pomidor i puszka sardynek....i tak oto powstała smaczna i niekłopotliwa kolacja. 
 Składniki: 
pół małego kalafiora
średnia cukinia
garstka oliwek czarnych
pomidor
puszka sardynek
łyżeczka masła
 
Wykonanie:
Kalafiora płuczę, dzielę na różyczki i gotuję do miękkości. Cukinię myję i kroję na pół centymetrowe plastry i smażę ją na łyżeczce masła do czasu, aż zmięknie. Pomidora sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na ćwiartki, a następnie na ósemki.
Ugotowane różyczki kalafiora odcedzam z wody.
W salaterce układam ugotowane różyczki kalafiora,  podsmażone plasterki cukinii, dodaję oliwki, cząstki pomidora i dodaj sardynki. Wszystko delikatni mieszam i podaję.
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...