sobota, 10 czerwca 2017

biszkopt kakaowy na tort (jako baza tortu)

Mam w domu, amatora wszystkiego co zawiera czekoladę czy kakao. Nie mogło być więc inaczej, że tort upieczony na jego urodziny będzie czekoladowy. Oczywiście jako baza powstał kakaowy, najprostszy biszkopt. Ten biszkopt uda się nawet osobie, która zaczyna przygodę z gotowaniem, bo pieczenie jest naprawdę łatwe. 
 
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g kakao
8 jajek
250 g cukru pudru lub białego cukru
 
Wykonanie:
Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem, aż masa zbieleje. Białka ubijam na sztywno. Na żółtka nakładam warstwami pianę i mąkę. Delikatnie mieszam ciasto  i wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości formy. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...