sobota, 25 marca 2017

zupa krem z brokuła podana z duszonymi pieczarkami i prażonymi orzechami włoskimi

 Zupy kremy obok tradycyjnych zup goszczą w mojej kuchni bardzo często. Marchewkowa,  grochowa, czosnkowa, kukurydziana czy brokułowa. Takie zupy to dla mnie wybawienie, jeśli obiad ma natychmiastowo wylądować na talerzu. Takie zupy podaję z różnymi dodatkami, dzisiejsza brokułowa została podana z pieczarkami poduszonymi na maśle i orzechami włoskimi. Jak dla mnie dodatki do zupy były idealnie skomponowane - nie tylko pod względem smaku, ale i jako zbilansowany posiłek, dostarczający wszystkiego czego nasz organizm potrzebuje.
 
Nasza dieta powinna być zbilansowana i racjonalna, u mnie goszczą różne produkty spożywcze w tym i brokuły (nie tylko gotowane), ale i w postaci właśnie zup. Dziś przepis na jedną z nich.
 
 Co zawierają brokuły, że warto je konsumować?
Brokuły podobno zawierają  składniki pomagające organizmowi radzić sobie z substancjami potencjalnie rakotwórczymi. Zawierają też na dobrym poziomie, wiele innych substancji odżywczych czyli solidną porcje błonnika pokarmowego, przyjazną kością witaminę K, antyutleniającą witaminę C, chroniące oczy karotenoidy: luteinę, zeaksantynę.
Składniki:
2 brokuły (każdy miał u mnie 500g)
3 większe ziemniaki
duża cebula
sól
ostra papryka w proszku
garstka orzechów włoskich
kilka pieczarek
3 łyżki masła
 
Wykonanie:
Brokuły płuczę dzielę na kawałki. Trzonki każdego obieram z grubszej wierzchniej warstwy. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Warzywa układam w garnku, zalewam wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa). Dodaję do garnka dwie łyżki masła i solę do smaku. Gotuję wszystko do miękkości około 20minut. W tym czasie podprażam na suchej patelni posiekane orzechy włoskie. Następnie obieram pieczarki, kroję w plasterki i duszę je na patelni na łyżce masła do miękkości. Ugotowane warzywa miksuje w blendrze na gładką i jednolitą masę.
Rozlewam zupę na talerze, dekoruję ją podprażonymi orzechami włoskimi i podduszonymi pieczarkami. Na koniec wierzch zupy posypuję ostrą papryką w proszku.
 
*przed blendowaniem zupy możemy odłożyć kilka kawałków ugotowanych różyczek brokuła do dekoracji zupy.

 

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...