poniedziałek, 6 marca 2017

sernik z polewą czekoladową domową

 Składniki:
1 kg sera twarogowego (tym razem kupiłam ser w folii, trzykrotnie mielony), ale może być i z wiaderka)
8 jajek
100 g masła o zawartości tłuszczu minimum 82%)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
około 100 g rodzynek (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Masło z cukrem ucieram na puch. Następnie do utartego masła z cukrem dodaję po łyżce twarogu i po żółtku. Cały czas ucieram. W osobnej misce ubijam pianę z białek na sztywno (ze szczyptą soli). Ubitą pianę z białek dodaję delikatnie do masy twarogowej. Delikatnie, żeby nie zostały rozgniecione pęcherzyki powietrza.
Masę na sernik delikatnie przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piekę godzinę w 180 °C, przed końcem pieczenia  (15 -20 minut) ustawiam zawsze termoobieg w piekarniku. Po upieczeniu zawsze zostawiam sernik do ostygnięcia w piekarniku.
Ostudzony przekładam na paterę i polewam polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:
około 60g-70g masła o zawartości tłuszczu minimum 82 %
1/4 szklanki cukru
 łyżka dobrego kakao
 łyżka wody lub mleka

Wykonanie:
Kakao rozprowadzam w mleku lub wodzie
Do rondla wrzucam masło i cukier oraz rozmieszane kakao w mleku lub wodzie. Stawiam garnek na ogniu i mieszam wszystko do czasu, aż masło z cukrem się rozpuszczą oraz do połączenia się wszystkich składników. Ma powstać gładka i jednolita masa.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...