czwartek, 21 lipca 2016

pierogi leniwe z ciepłym musem malinowym

Kluski leniwe to dla mnie chyba najszybsze i mało kłopotliwe drugie danie na słodko.
Biały ser, mąka i jajka wystarczą na szybkie ich przygotowanie. Latem podaję je z sosami czy musami owocowymi, a zimą najczęściej polane roztopionym masłem i posypane ciemnym cukrem lub naturalnym miodem. Dziś wersja z ciepłym sosem malinowym.


Składniki:
250 g twarogu
1 jajko (osobno żółtko i osobno białko)
pół szklanki mąki pszennej

sos malinowy:
szklanka malin + maliny do dekoracji
naturalny miód lub cukier

przygotowanie sosu:
Maliny miksuje blenderem żyrafą (można rozgnieść widelcem) i przecieram powstały mus przez przecierak do owoców i warzyw, w celu pozbycia się pestek.
Można mus z malin przetrzeć przez sitko.
Przetarte maliny przelewam do rondla, jeśli są bardzo kwaśne słodzę miodem i odrobinę podgrzewam mus.
 
Wykonanie:
   Twaróg dobrze rozcieram widelcem, dodaję żółtko, mąkę i ubitą pianę z białek. Masa może się lepić, ale im mniej mąki tym lepiej. Stolnice posypuje mąką i wykładam na nią ciasto. Formuję z ciasta wałeczek (taki jak przy robieniu kopytek) i odkrawam kluski. Po pokrojeniu wrzucam kluski na wrzątek i gotuję do wypłynięcia. Podaję z ciepłym musem malinowym  i świeżymi malinami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...