niedziela, 3 lipca 2016

młoda kapusta gotowana z młodą marchewką i koperkiem

Wiosną jednym z warzyw, których wyczekuje są młoda kapusta i fasola szparagowa. Mogłabym jedno i drugie gotować na przemian i żaden inny obiad może wtedy nie istnieć. Zresztą ostatnio z mięsem mi jakoś nie po drodze.  Warzywa jak widać też są pyszne. Mój Pan zajadał taką kapustę z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Był zadowolony, więc nie zawsze trzeba jeść tłusto i z mięsem.
Zapraszam dziś na młodą kapustę - tak jak ja ją gotuję.
A gotuje ją najprościej jak się da!
 
 
 Składniki:
mała młoda kapusta lub pół większej
cebula
3 młode marchewki
mały pęczek koperku
2 łyżki masła
sól himalajska
świeżo mielony czarny pieprz
 
Wykonanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, płuczę i szatkuję. Marchewkę jeśli jest młoda dokładnie płuczę (nie obieram jej), kroję na cienkie plasterki.
Poszatkowaną kapustę, pokrojoną w plasterki marchewkę zalewam odrobiną wody i gotuję.
Wody tylko odrobinę, bo kapusta szybko zmniejszy swoją objętość.
Podczas gotowania kapusty z marchewką dodaję do niej łyżkę masła. Podczas gotowania kapusty - siekam cebulę w drobną kostkę i rumienię na łyżce masła.
Zrumienioną cebulę dodaję do ugotowanej kapusty.
Na koniec doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Moją kapustę zwieńczam posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...