środa, 20 lipca 2016

calzone czyli pierożki drożdżowe z mozarellą, cukinią, oliwkami i pieczarkami

Podejść do takich drożdżowych pierożków miałam kilka. Teraz już wiem, że aby pierożki wyszły farsz musi być suchy, a po drugie pierożki muszą po nadzianiu dobrze wyrosnąć! Ot i cała tajemnica!
Jeśli farszu dobrze nie odciśniemy - pierożki będą się po prostu rozklejać podczas pieczenia.
Czym można nadziać takie włoskie pierożki! Praktycznie wszystkim. U mnie tym razem mozarella z bawolego mleka, którą mama przywiozła nam z Italii, cukinia, oliwki i pieczarki.
Co do ciasta drożdżowego tym razem nie kombinowałam - zagniotłam po prostu ciasto na pizzę z przepisu, który wykorzystuję najczęściej. Mój łasuch domowy stwierdził, że pierożki najlepsze są na ciepło.
Sprawdzą się jednak zarówno na ciepło jak i na zimno do kieliszka wina lub do piwa!

Składniki na około 30 pierożków:
   500 g mąki
        30 g drożdży
        300 ml wody
       1 łyżeczka soli
        niepełna łyżeczka cukru
       1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:
  Z podanych składników zagniatam ciasto. Najłatwiej jest to zrobić mikserem. Z ciasta lepię kulkę, którą posypuję mąką. Miskę w której rośnie ciasto też posypuje odrobiną mąki. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w temperaturze pokojowej  na 1 godzinę by ciasto wyraźnie urosło.

W czasie gdy rosło mi ciasto drożdżowe robiłam farsz!
Składniki na farsz:
200 g pieczarek
około 500 g cukinii
300 g mozarelli po dokładnym jej odciśnięciu z solanki
garstka czarnych oliwek
listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
łyżka masła
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Cukinię myję i kroję w kostkę, wrzucam do  miski, solę i odstawiam, aby puściła sok. W tym czasie obieram pieczarki, kroję w kostkę i duszę na maśle do czasu, aż puszczą sok, który ma odparować. Do podduszonych i odparowanych z soku pieczarek dodaję odciśniętą z soku cukinię. Duszę jeszcze chwilę. Do pieczarek i cukinii dodaję pokrojone w plasterki oliwki. Po przestudzeniu pieczarek i cukinii na patelnię dodaję pokrojoną w kostkę mozarellę (nie wcześniej bo mozarella się stopi i pozkleja).
Na koniec doprawiam farsz świeżo mielonym pieprzem i dodaję posiekane listki bazylii.
 
Wykonanie pierożków:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe, wyjmuję z miski, jeszcze raz chwilę zagniatam, podsypuję odrobiną mąki i rozwałkowuje na grubość  około centymetra i szklanką wykrawam krążki.
Na każdy krążek nakładam farsz i zlepiam go na kształt pierożka.
Gotowe pozlepiane pierożki, układam na blaszce do pieczenia i zostawiam je do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Wyrośnięte wstawiam do piekarnika nagrzanego na  200 °C na  20 minut. Piekę do czasu, aż się upieką i zarumienią.
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...