poniedziałek, 20 czerwca 2016

sałatka do obiadu z sałaty, czarnych oliwek, marynowanej papryki, pomidora i cebuli

Lubię robić porządki w szafkach kuchennych, spiżarce i lodówce. Jestem wtedy kreatywniejsza w gotowaniu i zazwyczaj przygotowuje coś z niczego. Zawsze wychodzi z tego coś pysznego.
Po takich porządkach biorę torbę i idę na zakupy, oczywiście nie mijam targu, gdzie o tej porze mogę znaleźć warzywa i owoce, które o tej porze są najpyszniejsze.

Ta sałatka była zbieraniną wszystkiego co mi zostało w kuchni.
Sałatkę podałam do obiadu, ale sprawdzi się także jako lekka niskokaloryczna przekąska.
Składniki:
kilka liści sałaty masłowej
3 kawałki marynowanej czerwonej papryki (mnie zostały resztki domowej na dnie słoika)
garść czarnych oliwek
pół czerwonej cebuli
duży pomidor
 
Wykonanie: Cebulę zalewam wodą i zostawiam na chwilę, żeby straciła na ostrości.
Sałatę płuczę i wiruję w wirówce do sałaty. Pomidora sparzam i ściągam z niego skórkę i kroję na ósemki. Cebulę kroję w piórka, a paprykę w paski.
Na półmisku układam porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Na sałacie układam pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i oliwki. Gotowe!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...