niedziela, 19 czerwca 2016

naleśniki z białym serem i truskawkami polane musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pełni, więc w mojej kuchni przygotowuję z nimi różne smakołyki.  Lubimy naleśniki, a  z serem są jednymi z naszych ulubionych. W sezonie do  naleśników z serem dodaję sezonowe owoce - tym razem oczywiście na tapecie truskawka.
 
Składniki:
kostka białego sera twarogowego (250 g)
około 3 szklanek truskawek: część  na szklankę musu +dwie garstki (jedną do nadzienia, drugą do udekorowania naleśników)
szklanka musu z truskawek
miód lub cukier
dwie łyżki kwaśnej śmietany lub ewentualnie mleka
 
Wykonanie:
Truskawki płuczę, część oddzielam i miksuję na mus, a drugą część kroję na połówki (a jeśli są większe na ćwiartki). Ser rozdrabniam widelcem, dodaję śmietanę lub mleko i słodzę do smaku. Mieszam ser ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Do przygotowanego sera dorzucam garstkę truskawek i jeszcze raz mieszam.
Gotowym serem przekładam naleśniki i zwijam w ruloniki.
Naleśniki przed podaniem polewam dodatkowo musem z truskawek i dekoruje pozostałymi truskawkami pokrojonymi w cząstki.
 
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...