niedziela, 14 lutego 2016

panna cotta z musem z kiwi

Chciałam zrobić szybki deser na Walentynki, padło na panna cottę.
Panna cotta to deser z tych szybszych i niekłopotliwych (pomijając etap zastygania w lodówce).
 
 
Co oznacza nazwa panna cotta ?
 
Po prostu "gotowana (podgrzana) śmietanka".
Panna cotta podobno pochodzi z Piemontu lub Lombardii, gdzie mleko i śmietanka są bardzo tłuste.

Skąd, wiadomo, że panna cotta nam wyjdzie i będzie smaczna?
Jeśli zrobimy ją z dobrych składników (nie z gotowej mieszanki).
Oprócz tego deser ten jest udany, kiedy drży!

Ja panna cottę robię z jednego przepisu od kilku lat, ewentualnie podwajam składniki, jeśli deser ma wystarczyć dla większej liczby gości lub my mamy ochotę zjeść podwójną jej porcję.
 
Składniki:
200 ml świeżego pełnotłustego mleka
250 ml śmietanki kremówki
około 60 g cukru
2 łyżki żelatyny w proszku
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
ponadto (tym razem): 2 miękkie owoce kiwi.
 
Wykonanie:
Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na około 5 minut.
 
*jeśli używam świeżej laski wanilii, kroję ją wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobuję z niej ziarenka. Tym razem użyłam domowego ekstraktu waniliowego.
 
Do rondelka wlewam mleko i śmietankę, ekstrakt z wanilii i dosypuję cukier. Podgrzewam zawartość rondelka do czasu, aż rozpuści się cukier. Następnie dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam zdecydowanymi rucham, aż żelatyna się rozpuści.
Mieszaninę z rondla rozlewam do przygotowanych wcześniej foremek, filiżanek czy kokilek. Przed wlaniem mieszaniny płuczę każdą foremkę zimną wodą.
Foremki z panna cottą wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
 

Jak wyjąć gotową, zastygłą panna cottę z foremki?
Gdy mam gotową panna cottę do podania, naciskam wierzchołek każdej z nich i delikatnie odciągam od krawędzi foremki. Niweluje to wytworzone podciśnienie i sprawia, że deser sam wypada z foremki z łatwością.
Jeśli tak nie jest, zanurzam na chwilę foremki w ciepłej wodzie (nie w gorącej, bo wtedy deser się stopi!!!).
Po zanurzeniu każdej panna cotty w ciepłej wodzie wywracam ją na talerz. Mocno potrząsam. Powinna sama bez problemu  wypaść.

 
Na koniec obieram owoce kiwi ze skórki. Jeden miksuję ręcznym blenderem na gładką masę, a drugi kroję w kostkę.
Zmiksowany owoc kiwi łączę z tym pokrojonym w kostkę.
Gotową mieszaniną z owoców kiwi dekoruję panna cotty przed podaniem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...