poniedziałek, 8 lutego 2016

jak ugotować ryż długoziarnisty ?, jak można nadać zwykłemu ryżowi aromat?, co zrobić, żeby ryż się nie kleił?

Czasem gotuję ryż jako dodatek do obiadu. Zazwyczaj wybieram aromatyczne rodzaje ryżu czyli basmati lub jaśminowy.
Natomiast jeśli gotuję biały długoziarnisty to gotuje go na wywarze mięsnym rzadziej na warzywnym.
Wtedy takli ryż smakuje niebanalnie i lubię zjadać taki ryż sam lub z dodatkiem warzyw.
 
Jak gotować ryż?
By ugotować ryż na sypko trzeba użyć dwa razy więcej objętości wody niż ryżu, a na pół sypko 2,5 razy więcej. Do wrzącej wody, warto dodać sól lub odrobinę dobrej jakości masła. Ja zawsze gotuję na pół sypko, lubimy gdy ryż jest lekko kleisty, ale nie rozgotowany, a ziarenka posklejane.
Można ugotować ryż na wywarze mięsnym (ja tak robię) lub warzywnym.
Istotny przy gotowaniu ryżu jest czas obróbki termicznej. Na początku gotowania (3-5 minut) dobrze jest uchylić pokrywkę, a później kontynuować jego gotowanie pod przykryciem.
 
UWAGA! więcej wody spowoduje, że ryż będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek z ryżem.
 
 
Inny wariant gotowania ryżu przez Francuzów nazywany po "hindusku":
Ryż długoziarnisty i o średniej długości ziaren, może być gotowany w sporej ilości wody jak makaron. Zapobiega to sklejaniu ziaren i sprawia, że jest on sypki.
 
Co zrobić, by ryż się nie kleił?
Najprostszą i najpewniejszą metodą jest gotowanie ryżu długoziarnistego w dużej ilości gorącej wody.
Jeśli gotuje ryż tym sposobem, gotuje go 15-20 minut i osączam w cedzaku.
Jak sprawdzam czy ryż się ugotował? Po prostu próbuje, gryzę jedno ziarenko. Jeśli jest niedogotowane, czuje się twardy środek. Kiedy ryż jest rozgotowany (ziarenko pęknie i rozpłynie się na języku).
 
Jeśli nie masz czasu stać i pilnować ryżu podczas gotowania, możesz ugotować go w piekarniku.
A jeśli gotujesz zwykły biały ryż, bez problemu możesz go podrasować i nadać mu bez problemu aromatu. A jak ? już do tego przechodzę.
 
Jak możemy nadać aromat ryżowi!
Zanim zaczniemy go gotować w rondlu ustawionym na średnim ogniu przesmażamy na maśle do miękkości posiekaną cebulę, czosnek lub inny aromatyczny produkt (latem to może być rozdrobniony pomidor czy słodka papryka, zimą grzyby np. posiekane w plasterki pieczarki.
Gdy już przesmażymy cebulę czy inny dodatek dodajemy do rondla ryż i smażymy go na średnim ogniu około 5 minut.
Do przesmażonego ryżu dodajemy bulion lub wodę (proporcje szklanka ryżu : dwie szklanki bulionu lub wody).
Ja zawsze rondel przykrywam szczelnie szklaną pokrywką (ale można naczynie przykryć folią aluminiową). Naczynie z ryżem zalanym bulionem wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekam około 20 minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.
 
Niektórzy jedzący bardzo często ryż, nabywają - garnek do gotowania ryżu. Według mnie to zbędny gadżet w kuchni. Jak widać można ryż ugotować na ogniu, w piekarniku. Ja nawet czasem przy okazji gotowania warzyw czy ryby w parowarze, gotowałam w nim ryż. Garnek do gotowania ryżu podtrzymuje temperaturę ryżu po ugotowania.
Ja garnek z ugotowanym ryżem zawijam w szarą gazetę i koc. Babcine sposoby są często najlepsze.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...