sobota, 20 lutego 2016

ciasto marchewkowe Madeleine

Wstając wcześnie rano, miałam ochotę na coś słodkiego, prostego, niekłopotliwego, ze składników, które znajdę w domu. Pozaglądałam w zakamarki kuchenne i decyzja była prosta - ciasto marchewkowe.
Zaczynając swoją przygodę z gotowaniem, upiekłam ciasto marchewkowe, które dosłownie pływało w oleju, bo dodałam go za dużo. Nie dość, że osoba od której dostałam przepis miała pismo "jak kura pazurem" i nie mogłam się dopatrzeć właściwej proporcji oleju to jeszcze na dodatek dopiero wprawiałam się w arkana kulinarne.
Zraziłam się po tamtym eksperymencie do tego ciasta.
Ciasto marchewkowe upiekłam pierwszy raz latem, a tamten przepis miał spory dodatek przypraw korzennych! No cóż ja jednak aromatyczne wypieki wolę zimą i jesienią. Latem zaś preferuję coś lekkiego i orzeźwiającego! Ale takie to bywają kulinarne początki, czasem coś nie wychodzi., albo  proporcje czy dodatek przypraw to nie nasza bajka. Grunt to się nie zrażać po nieudanej próbie.

Marchew to wielofunkcyjne warzywo, które można dodać  praktyczni wszędzie.
Ja wyciskam z marchwi sok, który ma bardzo wiele cennych właściwości  dla naszego organizmu.
W obawie przed zmarnowaniem nadmiaru marchwi, który kiedyś dostałam zrobiłam z niej konfiturę , która na stałe wpisała się w mój repertuar przetworów.
Robię z marchwi surówki - przepisy na blogu:
surówka z pora marchwi i jabłka  
surówka z marchwi i pomarańczy
surówka z marchwi i jabłka.
Gotuję z marchwi zupy kremy, na blogu zamieściłam jak na razie jeden przepis: zupa krem z marchwi z ziemniakami i świeżym imbirem.
 Na blogu już przepis na ciasto marchewkowe , tam przełożyłam je serkiem mascarpone i udekorowałam każdy kawałek ciasta połówkami orzecha włoskiego.

Do dzisiejszego ciasta dodałam z przypraw tylko odrobinę cynamonu i zwieńczyłam je domową polewą czekoladową oraz posypałam wiórkami kokosowymi.

Jak widzicie wiele można upichcić z niepozornej marchewki warzywo to jest na pewno tematem rzeką.
 
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
4 jajka od kur z wolnego wybiegu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka oleju o neutralnym zapachu (np. rzepakowy)
około 1,5 szklanki cukru (w przepisie mam 2 szklanki, ja zawsze daje w zależności jak bardzo słodkie chcę mieć ciasto)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
około 2 szklanek startej marchewki na tarce o grubych oczkach
 
składniki na polewę:
2 łyżki czubate dobrego masła
2 łyżki cukru
czubata łyżka kakao
łyżka wody lub mleka
 
dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania polewy (opcjonalnie)
 
Wykonanie ciasta:
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę (na kogel mogel). Stopniowo do ubitych jajek z cukrem dodaję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon oraz dodaję olej. Na koniec wsypuję startą marchewkę. Mieszam wszystko dokładnie do połączenia się składników.
Ciasto piekę w piekarniku nastawionym na 180 °C  około 50 minut do godziny.
 
Wykonanie polewy:
Do kubka wsypuję kakao i dodaję wody lub mleka i rozrabiam. Do rondla wrzucam masło i cukier, stawiam na mały płomień i czekam, aż masło się rozpuści. Wtedy dodaję rozrobione kakao z wodą. Mieszam zawartość rondelka do czasu, aż się wszystko ze sobą połączy. Gotową polewą smaruję wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypuję wiórkami kokosowymi.
 

 Psy z kotem
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...