środa, 6 stycznia 2016

zupa fasolowa z zasmażką

Lubię polską kuchnię i jej zupy.
Najczęściej proste i sycące.
 Zdaje sobie sprawę, że z upływem ostatnich lat, mamy większy dostęp do wielu produktów z różnych kuchni świata. Przyprawy, owoce, półprodukty z innych kuchni świata - dostaniemy jak nie na większym markecie to zamówimy w sieci. Wiem, że na nasz rynek trafia wiele produktów, którym daleko do oryginału.  
A jeśli przygotowujemy w zaciszu swojej kuchni jakieś danie z innej kuchni świata (np. zupy z kuchni chińskiej) - nigdy nie oddamy smaku oryginału. Jeśli wielu nie umie ugotować podstawowych potraw z kuchni polskiej, to jak może gotować danie z innej kuchni świata (myślę, że nie wystarczy otworzyć książki kucharskiej)?!. Jak można gotować coś jeśli nie było się w danym kraju, nie zjadło się potrawy ugotowanej przez prawdziwą gospodynię!
Prawdziwa kuchnia to ta domowa, gotowana przez prawdziwe gospodynie gotujące na co dzień, i mające wyczucie smaku. 
 
Jadłam w wielu domach polskich jakiś posiłek i muszę stwierdzić, że często nie było smacznie.
Czuć było w zupie kostki rosołowe, w szarlotce galaretkę z proszku, sos  do makaronu z torebki itd.
 
Nie jestem wymagająca co do posiłków: wystarczą mi dobre domowe naleśniki, domowy placek ziemniaczany, prosta zupa, a z ciast prosty murzynek. Było coś było domowe.

Bardzo lubię zupy na bazie strączkowych. Jesienią i zimą gotuje taką zupę fasolową (z samej fasoli i ziemniaków, a żeby była treściwsza robię do niej zasmażkę.
Taką zupą fasolową z pajdą domowego chleba można spokojnie się najeść i choć zupa na talerzu wygląda tak jak aura za oknem to zaręczam jest smaczna.

 
Składniki:
jeden gołąb z wiejskiej zagrody
szklanka fasoli
4 duże ziemniaki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
majeranek suszony
 
Wykonanie:
Fasolę zalewam wodą i moczę (najlepiej zostawić ją w wodzie na noc na 8 godzin).
Tuszkę gołębia płuczę, wkładam do garnka. Fasolę odlewam z wody w której się moczyłam i dodaję do garnka do mięsa. Dorzucam jeszcze do garnka listek laurowy i ziele angielskie.
Fasolę i mięso zalewam około 2 litrami wody. Gotuję do miękkości fasoli około godziny, 15 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i doprawiam do smaku solą.
Na koniec robię zasmażkę. Na patelnie wsypuje mąką, którą lekko rumienię. Następnie do zrumienionej mąki dodaję masło i mieszam, żeby połączyło się z mąką. Do powstałej zasmażki, dodaję na patelnię, kilka łyżek zupy, żeby rozprowadzić zasmażkę. Zasmażkę z zupą na patelni dokładnie mieszam, żeby nie powstały grudki. Przelewam rozprowadzoną w zupie zasmażkę do garnka z zupą. Mieszam dokładni zawartość garnka, żeby w zupie  nie powstały grudki.
Zwieńczając gotowanie mojej zupy oprószam ją sowicie suszonym majerankiem.
Gorącą rozlewam na talerze, oprószam świeżo mielonym pieprzem i podaję z pajdą domowego chleba i dobrego masła.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...