wtorek, 1 grudnia 2015

uniwersalne kruche ciasto (słodkie)

Budzę się ostatnio nocami, jeśli nie mogę skoncentrować się na czytanej w danej chwili książce! Co robię ? Piekę lub gotuję:) Dziś przepis na uniwersalne kruche ciasto (możne być spodem pod tartę, babeczki czy można zrobić z niego ciasteczka). Surowego ciasta z tego przepisu nie wkładam do zamrażalnika. Mnie się dobrze takim niezmrożonym wylepia foremki czy rozwałkowuje na ciasteczka.
Upieczone ciasto jest smaczniejsze drugiego dnia, kiedy skruszeje. 
 

Składniki:
pół kilograma mąki pszennej (u mnie zazwyczaj luksusowa typ 550)
250 g masła (o zawartości tłuszczu minimum 82%)
150 g  cukru
2 jajka (z wolnego wybiegu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ale można i bez niego, proszek do pieczenia powoduje, że ciasto jest pulchne po upieczeniu)

Wykonanie:
Do miski wsypuję, wszystkie składniki. Masło powinno być schłodzone. Szybko wyrabiam gładkie i jednolite ciasto. Przekładam na stolnicę. 
Dalej wykonuję to na co zostało ciasto w danej chwili przeznaczone - tarta, babeczki czy ciasteczka.
Ciasteczka piekę zazwyczaj z około 10 do 15 minut w 200°C. Babeczki z 15 minut w 2oo °C
Czas pieczenia zależy od piekarnika! Czy to ciasteczka, babeczki czy spód pod tartę wszystko pieczemy do lekkiego zrumienienia.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...