piątek, 11 grudnia 2015

kasza manna bananowo - kokosowa z makiem

Dziś propozycja na śniadanie, podwieczorek bądź deser.
To żadna filozofia ugotować kaszę mannę na mleku z dodatkiem bananów, kokosu i maku.
Pyszna, zdrowa, słodka kasza na pewno poprawi humor każdemu w zimny i ponury dzień. Nie musisz zajadać takiego  smakołyku ze sklepowego pudełka z konserwantami, ugotuj go sobie w domu, to tylko 10 minut! i masz go na talerzu.
 
Składniki:
pół litra mleka krowiego lub roślinnego
2,5 łyżki kaszy manny
2 mniejsze banany (ja miałam bardzo dojrzałe)
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki maku

 Wykonanie:
Mleko wlewam do rondla, wsypuję kaszę mannę i czekam aż mleko zacznie się gotować.
Jeśli mleko zacznie się gotować, zaczynam mieszać zawartość garnka, żeby kasza nie pozbijała się w grudki. Zawsze mieszam trzepaczką. Mieszam chwilę do czasu aż kasza zgęstnieje i gaszę płomień pod garnkiem.
Do ugotowanej kaszy dodaję rozdrobnione widelcem banany, wiórki kokosowe i mak. Wszystko dokładnie mieszam. Przekładam do miseczek i podaję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...