środa, 2 grudnia 2015

domowa polewa czekoladowa do ciast

Prawdziwa domowa polewa do ciasta hmmm....jej smak jest nieporównywalny z polewami, którymi zwieńczone są gotowe ciasta w sklepach. Są też chyba gotowe polewy czekoladowe w opakowaniach, które rozpuszcza się w kąpieli wodnej. Dla takich polew mnie po prostu brak słów. Produkt czekoladopodobny, nawet nie wiem jaki mają skład i nawet nie chcę nad tym się zastanawiać.
Do zrobienia domowej polewy czekoladowej potrzebne są - dobre masło, cukier i kakao oraz odrobina wody lub mleka.
Taką  polewą można zwieńczyć wiele ciast, babeczek, muffinek czy ciasteczek.
Co ciekawe - jest banalnie prosta w wykonaniu :).
Składniki:
125 g masła o zawartości tłuszczu minimum 82 %
pół szklanki cukru
4 łyżki dobrego kakao
2 łyżki wody lub mleka

Wykonanie:
Kakao rozprowadzam w mleku lub wodzie
Do rondla wrzucam masło i cukier oraz rozmieszane kakao w mleku lub wodzie. Stawiam garnek na ogniu i mieszam wszystko do czasu, aż masło z cukrem się rozpuszczą oraz do połączenia się wszystkich składników. Ma powstać gładka i jednolita masa. 
Gotową masą wieńczę ciasto, babeczki czy muffinki itp.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...