wtorek, 17 listopada 2015

karkówka smażona z cebulą

 Karkówka to mięso nie wymagające nakładów pracy, żeby było dobrze przygotowane
Z przypraw wystarczy jej pieprz i sól, żeby była smaczna.
 Jeśli kupisz  karkówkę w kawałku, możesz pokroić w plasterki i zamrozić. Zamrożone plasterki wyjmujesz w takiej ilości jaka jest ci potrzebna, wrzucasz do wody. Rozmrożone osuszasz i rozbijasz tłuczkiem do mięsa. Wrzucasz na patelnię i smażysz. Ja w taki sposób przygotowuję karkówkę (od czasu do czasu odrobina tłuszczu nam nie zaszkodzi). Karkówka to przecież mięso z tych tłustszych (poprzerastana jest tłuszczykiem).
Na tłuszczu który się wytopi z karkówki podczas smażenia dodatkowo duszę cebulkę.
Taką karkówkę podaję z ryżem, ziemniakami, kluskami czy kaszami oraz koniecznie surówką.
 

Składniki:
3 plasterki karkówki wieprzowej
3 średnie cebule
sól himalajska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Plasterki karkówki płuczę i osuszam.Rozbijam  tłuczkiem do mięsa (ale tak, żeby nie podziurawić mięsa). Wrzucam rozbite plastry karkówki na nagrzaną patelnię.
W międzyczasie obieram cebule i kroję w półplasterki
Karkówkę smażę z około 15 minut, w połowie smażenia przewracam ją.
Gdy już tłuszczyk z karkówki się wytopi, na patelnię wrzucam cebulę. Smażę całość do czasu, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Doprawiam karkówkę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gotowe! Dzisiejszą karkówkę podałam z ryżem i surówką. Ryż dodatkowo polałam tłuszczykiem, który się z niej wytopił

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...