niedziela, 15 listopada 2015

kakaowa biszkoptowa rolada z kremem (na bazie masła i kakao) z orzechami włoskimi czyli retro pieczenie

Rolada biszkoptowa to ciasto, które w moim domu rodzinnym było pieczone głównie na Święta Bożego Narodzenia. Były to rolady bez dodatku kakao. Jedną mama nadziewała jabłkami, a drugą kremem na bazie margaryny i kakao (tak kiedyś margaryna to był nieodłączny element wypieków).
Obie rolady były polewane po wierzchu domową polewą czekoladową.
Ja zawsze wolałam tą z jabłkami. Jeśli piekę u mnie w domu ciasto - to biorę zawsze pod uwagę kwestię, że ciasto ma być dla nas dwojga. Dlatego do ciasta biszkoptowego na roladę dodałam kakao.
Zapraszam dziś na domową roladę taką jaką wielu pamięta ze swoich domów rodzinnych - bo na pewno wypieki w naszych domach były kiedyś podobne - tylko panie domu miały swoje triki i patenty na pieczenie. Każda zazwyczaj coś ulepszała i dodawała coś od siebie.
Składniki:
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
7 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

do nadziania rolady:
200 g masła (o zawartości tłuszczu minimum 82%)
2 łyżki ciemnego kakao
łyżka wody
szklanka wyłuskanych orzechów włoskich (ja miałam ze wsi, własnoręcznie wyłuskałam)
2 łyżki wiórków kokosowych

dodatkowo:
cukier puder do oprószenia wierzchu rolady   


Wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno - stopniowo dodając cukier.
Ma powstać sztywna piana. Dodaję żółtka cały czas miksując. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypuję po trochu do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylewam na płaską blachę (taką która jest w wyposażeniu piekarnika) i równomiernie rozprowadzam. Blachę uprzednio wykładam papierem do pieczenia.
Roladę wkładam do nagrzanego piekarnika na 
180 °C na około 15 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika - przekładam roladę papierem do góry na bawełnianą ściereczkę. Zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.
Zwinięte ciasto w ściereczce zostawiam do wystygnięcia.
* można zwinąć wzdłuż dłuższego boku - wtedy rolada będzie dłuższa, ale będzie mieć mniejszą średnicę.
*można zwinąć wzdłuż krótszego boku - wtedy rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę.

Wykonanie: Orzechy mielę albo bardzo drobniutko siekam. Wsypuję kakao do miski i dolewam łyżkę wody - rozrabiam. Do rozrobionego kakaa z wodą dodaję masło, cukier puder, rozdrobnione orzechy i wiórki kokosowe. Miksuję wszystko do równomiernego połączenia się składników.

Wystudzoną roladę rozwijam i rozsmarowuję na niej krem. Ponownie zwijam, tak, aby krem z niej nie wychodził bokami. Ostawiam w chłodne miejsce, żeby krem odrobinę stwardniał. 
Jeśli masło do kremu nie było o temperaturze pokojowej lecz z lodówki - można roladę podać po od razu po przełożeniu jej kremem.
 Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem.
Kroję na grubsze plasterki i podaję.

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...