środa, 23 września 2015

biszkopt z masą, owocami i domową galaretką

Bardzo lubię domowy biszkopt z masą (z mleka, śmietany i jajek na końcu utartą z cukrem pudrem i masłem). Wierzch takiego ciasta wieńczę sezonowymi owocami takimi jakie mam pod ręką i domową galaretką.
Piekąc ciasta staram się, żeby były wykonane z jak najlepszych składników. Kawałek takiego ciasta to masa kalorii - jednak wolę takie domowe ciasto upieczone przez siebie nawet jeśli ma milion kalorii. Przynajmniej wiem co zjadam (pomimo tego, że jest to mąka, jaja, mleko itd) - to przynajmniej nie ma w nim konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku i zapachu.
To ciasto piekła czasem moja mama, ja przepis zmodyfikowałam po swojemu i wedle swojego gustu.
 Jeśli lubicie ciasta biszkoptowe z kremem, owocami  i galaretką. To ciasto jest dla was :).
Warstwy ciasta:
* BISZKOPT
* MASA (krem)
* owoce (tym razem nektarynki i cząstki pomarańczy)
* DOMOWA GALARETKA

Składniki na biszkopt:
6 jajek z wolnego wybiegu
szklanka cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu białek na sztywno dodaję nadal powoli ubijając po jednym żółtku, następnie cukier. W następnej kolejności cały czas ubijając dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję 6 łyżek oliwy i łyżkę octu. Ciasto ubite na gładką masę przelewam do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piekę w 180 stopniach około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:
1 l mleka
4 jajka ekologiczne
300 ml kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła (ja używam tylko o zawartości tłuszczu minimum 80%)
Mleko zagotowuję , jajka ubijam ze śmietaną. Do gotującego się mleka wlewam ubite jajka ze śmietaną, gdy wszystko zgęstnieje przecedzić. Wytworzy się coś na kształt serwatki i sera. Gdy przecedzona masa wystygnie, miksuję ją z masłem do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (masło o temperaturze pokojowej inaczej masa się zważy).

OWOCE DO ROZŁOŻENIA NA MASIE:
3 nektarynki mniejsze i jedna pomarańcza.
Nektarynki sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w mniejszą kostkę. Pomarańczę filetuję.
Filetowanie pomarańczy:
Odkrawam czubek i spód owocu. Ostrym nożem pionowymi ruchami ścinam skórkę z pomarańczy (skórkę ścinam razem z albedo czyli białą częścią pod skórką). Z obranej pomarańczy, wycinam kształtne cząstki pozbawione błonek.

DOMOWA GALARETKA:
szklanka soku (tym razem sok wyciśnięty z 4 pomarańczy)
łyżka żelatyny (lekko czubata)

Przygotowanie galaretki:
Wyciśnięty sok z pomarańczy, przelewam przez gęste sitko, żeby sok był klarowny i nie pływał w nim miąższ z pomarańczy.
Następnie sok przelewam do rondla i podgrzewam. Do podgrzanego soku wsypuję żelatynę i dokładnie mieszam (żeby nie powstały żadne grudki i żelatyna dokładnie się rozpuściła). Schładzam dobrze galaretkę i czekam, aż zacznie tężeć.


  Przestudzony biszkopt nasączam wodą z sokiem z cytryny lub gorzką mocną, herbatą. Na biszkopt wykładam masę. Na masie rozkładam owoce.
Na masę i owoce wylewam zaczynającą tężeć galaretkę.
Wstawiam ciasto do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.

* nie wylewamy płynnej galaretki na ciasto bo nam spłynie po bokach ciasta, a na wierzchu mało jej zostanie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...