piątek, 7 sierpnia 2015

olej arganowy - płynne marokańskie złoto wśród moich kosmetyków (zastosowanie, właściwości, skład)

Każda z nas chce być zadbana i dbać o siebie. Często tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy co aplikujemy sobie przez naszą skórę do naszego ciała przez drogeryjne kosmetyki.
Ja szukam jakiś alternatyw -  staram się żebyśmy oboje całkowicie przerzucili się na naturalne produkty i kosmetyki do pielęgnacji naszych ciał. Wiem przede mną długa droga, żeby poczytać i dokształcić się w dziedzinie naturalnej kosmetyki!

Dziś napiszę o czymś co kupiłam i wykorzystujemy czyli o kosmetycznym oleju arganowym.
Myślę najpierw napiszę o wartości olejów roślinnych dla naszej skóry, później o zastosowaniu i właściwościach oleju arganowego,  a na koniec ja sobie go wykorzystuję.

Jak działają na naszą skórę oleje roślinne ?
Oleje roślinne są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez skórę. Poza tym zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mają działanie wyciszające, kojące, pomagają utrzymać skórę w jędrności i napięciu. Ponadto nawilżają skórę, a jak nawilżają to i odmładzają.
Doczytałam, że oleje roślinne otrzymane z ziaren, nasion i  owoców mają działanie  tonizujące, odprężające, lecznicze, zmiękczają i wygładzają skórę.

Co zawiera m.in olej arganowy?
* ponad sto substancji aktywnych, 
* wyjątkowe stężenie witaminy E (około 620mg na 1l),
* związki antykancerogenne,
* kwasy tłuszczowe,
* kwasy linolowe,
* kwasy Omega 6 
* naturalne związki izoflawonów.
 
 
Jak wygląda olej arganowy i jak się go pozyskuje ?
Tak jak widać poniżej na zdjęciu, ma żółtobrązowy kolor. Lekko orzechowy zapach. Orzechy z których jest pozyskiwany, to owoce ciernistego drzewa, które występuje wyłącznie w Maroku (co ciekawe w żadnym innym rejonie świata nie udało się wyhodować owocującego drzewa arganii). Doczytałam, że argania to drzewo żyjące do 450 lat, a pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat.
Olej pozyskuje się w mozolny i skomplikowany sposób, w procesie wyciskania na zimno w kamiennym młynku. Ziarna uprzednio opieka się na wolnym ogniu. Do uzyskania litra oleju potrzebne jest 30 kg owoców.
 
 
Zastosowanie i działanie oleju arganowego, do czego ja go używam ?
 
* do pielęgnacji twarzy zamiast kremu (ja po oczyszczeniu twarzy wsmarowuje go sobie w twarz),
* nawilżam sobie nim ciało (mnie dobrze regeneruje skórę, dobrze nawilża),
* jako odżywcze serum na zniszczone końcówki (ja nawilżam sobie nim końcówki włosów),
* dobrze nawilża i regeneruje skórę po opalaniu (łagodzi podrażnienia)
*można go stosować jako olejek do opalania,
* jako element kuracji przeciwtrądzikowej,
* jako olejek do masażu twarzy,
* można go sobie wykorzystać jako składnik masek oczyszczających twarz z naturalnymi glinkami,
* jako maskę odżywczą do włosów,
* jako kosmetyk wspomagający kurację spłycającą i rozjaśniającą blizny oparzeniowe,
* można smarować nim skórę niemowląt- pielęgnuje ją i zabezpiecza przed oparzeniami (jest dla niej bezpieczny),
*wygładza zmarszczki :)
* wspomaga terapię trądziku młodzieńczego, łuszczycy i egzem,
* reguluje pracę gruczołów łojowych,
* ma silne właściwości ujędrniające i wygładzające, działa rewitalizująco.
 
Pielęgnowanie skóry i włosów olejkiem arganowym, jak i działa:
Skóra: Podobno skuteczny w pielęgnacji różnych typów skóry - suchych, alergicznych, wrażliwych jak i trądzikowych). Moja jest wrażliwa i ten olejek mi ją dobrze odżywia i nawilża.
 Idealny dla skór suchych i dojrzałych, bo wspomaga odnowę bariery hydrolipidowej naskórka i uzupełnia niedobory ceramidów, stanowiących cement komórkowy. Działa  regenerująco, nawadnia skórę, wpływa na elastyczność skóry i odżywia ją, łagodzi stany zapalne.
Włosy: Olej arganowy to produkt idealny do olejowania włosów(ze względu na swoje cenne właściwości). Metoda olejowania włosów stała się ostatnio bardzo modna - poprawia ona kondycję skóry głowy  jak i włosów. Pomaga nabłyszczać włosy, przeciwdziała puszeniu. Zmniejsza wypadanie, przesuszenie, łamliwość i rozdwajanie się końcówek.  
 
 
Co łączy olej arganowy z kozami? (kilka słów o drzewie arganii żelaznej) :)
Pestki arganii żelaznej, z których powstaje drogocenny olej, są bardzo twarde i trudne do rozłupania. Tradycyjna metoda stosowana przez Marokańczyków, wykorzystuje w procesie produkcji, to że kozy są wielkimi smakoszami owoców arganii, a wydalone przez nie pestki dużo łatwiej się rozłupuje. Uzyskane w ten sposób ziarna suszy się praży, dodaje do nich wodę i miele. Na koniec ze zmielonej pasty ręcznie wyciska się olej.
Co do kóz to bardzo sprytne stworzenia, które dla jedzenia potrafią zrobić wiele - m.in  potrafią wejść na drzewo arganii. Pochyły pień drzewa arganii tylko ułatwia im wspinaczkę w celu wyżerki. Na jedno drzewo może wejść nawet kilkanaście kóz! Każda z nich może zjeść kilka kilogramów owoców.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...