sobota, 15 sierpnia 2015

domowy kwaskowaty kisiel z mirabelek

Domowy kisiel czy galaretkę latem możesz zrobić dosłownie z każdych owoców. Każde owoce możesz zamrozić czy zamknąć w słoiku i zimą wyczarować z nich pyszne desery.
Nie ma sensu nabywać chemicznych trutek ze sklepu, bo zrobienie  kiślu z owoców to dosłownie chwila.
U mnie kolejny domowy kisiel tym razem poszły na tapetę mirabelki. 
Mam teraz przed sobą kwaskowaty kisiel, o smaku którego nie znajdę na sklepowej półce! Nie dość, że jest domowy to jeszcze ma niepowtarzalny smak :).

Składniki:
kubek mirabelek (ściśle upchane, bez pestek)
kubek wody
cztery czubate łyżeczki cukru lub naturalnego miodu
3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mirabelki wrzucam do rondla, wlewam pół kubka wody i zagotowuję. Następnie zawartość rondla miksuję blenderem ręcznym na gładką i jednolitą masę. Słodzę do smaku.
  Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i dodaję do zmiksowanych mirabelek. Mieszałam, żeby nie powstały grudki, a konsystencja była gładka. Zagotowuję całość i odstawiam do ostudzenia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...