środa, 19 sierpnia 2015

kupuj jaja z głową / jajo jaju nierówne! - wszystko co powinno się wiedzieć o jajkach

Bardzo lubimy jajka pod każdą postacią. Jajka najczęściej przywozimy ze wsi. Jajka są od kur o których wiemy w jakich warunkach żyją (czyli wiemy, że biegają wolno i co dostają do zjedzenia).
Jeśli muszę kupić jajka w sklepie to tylko ze znaczkiem 0 (ale u nas jajka ze sklepu to już ostateczność). Jak czytać oznakowanie na jajkach? - napisze poniżej.
Wiem tyle razy było o rodzaju jajek, o chowie klatkowym kur itd. Może i ludzie są bardziej świadomi, ale ja bardzo często spotkam się z też i z ich nieświadomością na temat jedzenia i odżywiania. Trafiając i czytając niekiedy blogi na temat dietetyki - po prostu tylko przewracam oczyma po przeczytaniu bredni tam wypisywanych.

Większość z nas zjada jajka bardzo wiele jajek. Są tacy którym obojętne jakie jajka kupują byle tańsze, są i tacy którzy się nad tym zastanawiają.
Spróbuje rozwikłać dziś problem - jakie jajka są najlepsze!

Czy jajka ze wsi są zawsze najlepsze?
Choć sama mam możliwość nabycia jajek ze wsi i w moim przypadku wiem skąd są. To muszę tu napisać, że nie zawsze jajka ze wsi są najzdrowsze! Nabywając jajka np. na bazarze (bez stempli) - nie wiesz czy ta kura chodziła wolno i co dostawała do zjedzenia. Może te kury żyły blisko jakiegoś zakładu przemysłowego czy ruchliwej drogi.
Często na bazarach i targowiskach sprzedawcy handlują jajkami z ferm bez pieczątek - byle tylko zarobić (bo jajko sprzedawane jako "wiejskie" można sprzedać za dwukrotnie większą cenę niż to z fermy).

Gdzie i jak nabywać jajka?
Wiem, że nie jest łatwo znaleźć odpowiednie gospodarstwo i rolnika od którego kupimy dobre i wartościowe jajka. Mogę jednak napisać, że można takowego znaleźć. 
My nabywamy np. mleko od znajomego rolnika. Pytając się go: Czy daje krowom paszę? (często, a nawet bardzo często składniki pasz są modyfikowane genetycznie)! Odrzekł, że nie bo pasze są drogie i daje krowom m.in. ziemniaki. Nie jest to jaiś wymysł bo widzieliśmy na własne oczy jak krowy były karmione.
Często jesteśmy w stanie zapłacić więcej za takie prawdziwe wiejskie jajka - a to gospodarzowi będzie się opłacać. My będziemy mieć wartościowe jajko, a gospodarz zarobi.

Jeśli nie chcesz się bawić w szukanie gospodarza i gospodarstwa zostaje ci po prostu sklep!

Jak nabywać jajka w sklepie?
Jeśli już nabywasz jajka ze sklepu to te ze znaczkiem "0" lub "1"!

Pieczątki na jajkach!
Od 1 maja 2004 roku polskich producentów jaj zaczęło obowiązywać ich znakowanie.Znakowanie polega na umieszczaniu kodu identyfikującego producenta.
Taki kod na jajku składa się z 11 znaków, który określa:
sposób chowu niosek, 
*kraj pochodzenia 
oraz
*weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy.

W przypadku polskiego jaja wygląda to następująco:
X -PL-XXXXXXXX
Zawsze najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo oznacza rodzaj chowu:
3 -chów klatkowy - kury całe życie spędzają w klatkach, jedzenie dostarczają z automatycznych podajników. Jaja i odchody zabierają taśmociągi. 90 % jaj w naszych sklepach pochodzi właśnie z takich właśnie hodowli.
Taki komentarz znalazłam pod tym filmikiem na you tubie:
"Stary i nieaktualny film. Takie klatki już nie istnieją. Wszystko się zmienia i chów klatkowy też. Obecnie to wygląda zupełnie inaczej. Poza tym jaja klatkowe są najzdrowsze, najczystsze i najtańsze. Przeceniacie inteligencje kur, to nie pies czy kot"
Nie znam się na wymogach dotyczących chowu klatkowego (jakie rozmiary mają klatki itd) Dla mnie nie ważne czy coś się zmienia w tej sprawie czy nie!.
Dla mnie chów klatkowy to chów klatkowy, obóz koncentracyjny dla zwierząt! Czy ktokolwiek chciałby być zamknięty w takiej klatce całymi dniami, dziobany przez inne osobniki, bez słońca, bez świeżego powietrza? Czytając to każdy odpowiedział sobie sam na to pytanie. Kura to żywe stworzenie jak każde inne!
Pisanie też, że przecenia się inteligencję kur! Ja widziałam na własne oczy, że kura to inteligentna istota. Moja mama hodowała jak byłam dzieckiem kury dla własnych potrzeb. Wiecie co! moja siostra wytresowała jedną z nich.

2 - Chów ściółkowy - kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce. A więc załatwiają się pod siebie, często mają nogi poparzone mocznikiem!.

1 - chów na wolnym wybiegu - kury mogą opuszczać kurnik.

0 - produkcja ekologiczna - kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą.

Czego konsument przeważnie nie wie o jajku!
* Jakość skorupy (grubość, wytrzymałość)zależy częściowo od genetyki i od żywienia. Co do jajek wiejskich w tym temacie - one mają zazwyczaj białe i słabe skorupy (wyczytałam też, że zależy to po części od rasy kur).  Słabość wynika z żywienia bo podczas zimy czy na przednówku kura nie może znaleźć wystarczająco dużo substancji odżywczych, co pozwoliłoby jej zbudować wystarczająco silną skorupę.
Konsument wybierze jajko fermowe, bo będzie myśleć, że twarda i ciemna skorupa - świadczy o jakości jajka, że takie jajko jest najlepsze.

* Kolor skorupy jaj u kur jest dziedziczony z pokolenia na pokolenie i nie zależy od żywienia. Konsument przeważnie tego nie wie i wybiera jaja o ciemniejszej skorupie, myśląc, że jest "zdrowsze". Producent wychodzi temu naprzeciw i produkuje tylko takie jajka. Producent jajek karmi kury mieszankami paszowymi zbilansowanymi! Cóż z tego, ze te mieszanki mają minerały i są zbilansowane, często jednak z produktów modyfikowanych genetycznie.

* Kolor żółtka zależy od barwników zawartych w paszy. W przyrodzie kura pobiera barwniki z roślin - trawy, owoców, ziół. Co do kur fermowych - barwniki kury czerpią w sposób sztuczny z paszy, do których są one dodawane. Ale przecież dodawanie takich barwników do pasz jest dozwolone! Konsument przeważnie będzie się sugerował kolorem żółtka i będzie myśleć, że to żółciutkie będzie zdrowsze i lepsze!

Pamiętaj, że od Ciebie zależy jakie jajka będziesz zjadać! Czasem lepiej zjeść naprawdę mniej, a lepiej. Czasem lepiej pokombinować w kuchni i przygotować coś bez jajek - jeśli nie masz tych dobrych!
Kupując jajka nie szukaj tych idealnych.
Jeśli jajko nie ma twardej i ciemnej skorupki, pomarańczowego żółtka - to nie oznacza, że jest gorszą żywnością. W tym przypadku jest na odwrót! Lepiej wybrać jajko, które ma słabą, białą skorupę i jasne żółtko niż to z fermy. 
Ale jeśli kupujesz jajka od gospodarza - lepiej żebyś wiedział jak są hodowane kury i co jedzą. 
Bądź świadomym konsumentem i wybieraj dobrze!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...