wtorek, 21 lipca 2015

mus z czarnej porzeczki

Przepisu dziś nie będzie. Będzie inspiracja, bo nie każdy początkujący w kuchni wszystko wie ! Ja wszystkiego nie wiedziałam :).
Żeby powstał mus owocowy - przecieramy owoce przez sito lub przecierak do warzyw i owoców. Gotowe.
Mus owocowy można zrobić m.in z porzeczek, malin. Owoce przecieramy przez sito, przecierak - pozbywając się skórek i pestek. Skórki, resztki owoców, możemy zalać wodą wstawić na noc do lodówki, naciągnie nimi woda i mamy domową wodę smakową. Natomiast robiąc mus z truskawek, jagód czy wiśni (po wyjęciu pestek) miksuje te owoce blenderem na gładką masę.

Co możemy zrobić z musu owocowego  (np. z porzeczek) ?
*szkalnka musu + szklanka wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mamy domowy kisiel
* możemy sobie polać musem owocowym kluski na parze czyli pyzy drożdżowe lub klasyczne pierogi leniwe
* dodać taki mus do śmietany, śmietanki czy domowego jogurtu i mamy domowe lody,
* do musu możemy dosypać cukru, zagotować - przełożyć do słoików, zapasteryzować - powstanie nam domowa galaretka porzeczkowa na zimę do kanapek czy ciast.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...