sobota, 27 czerwca 2015

suszone truskawki

Latem suszę bardzo wiele rzeczy - zioła, owoce, warzywa. Czasem w bardzo wielki upał - wystawiam sita (z tym co akurat suszę) na stół przed domem:). Jednak o upał czasem bardzo ciężko !
Co do sposobu suszenia - najczęściej u mnie jest to albo piekarnik, albo suszarka elektryczna.  Zioła natomiast wiąże w pęczki korzeniami do góry i wieszam w przewiewnym miejscu w domu.

Jak się zabrać za suszenie truskawek?
Do suszenia wybieramy truskawki - najlepszej jakości (nie obite, nie z odciśniętymi paluchami, bez plam), Nie mogą one być ani przejrzałe i rozmiękłe, ani niedojrzałe i twarde.
Truskawki przebieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy w plasterki. Układamy na sitach w suszarce elektrycznej i suszymy  lub na blaszkach w piekarniku. W piekarniku suszymy w temperaturze 60 -70 stopni.
W suszarce mnie zajęło suszenie ponad 4 godziny (w mojej nie ma regulacji temperatury). Są dwa poziomy nawiewu - mniejszy i większy. Ja zawsze ustawiam  prawie zawsze na większy.
Jednak temperatura i czas trwania suszenia zależą od indywidualnych właściwości produktów. Należy od czasu do czasu sprawdzać stopień wysuszenia produktów. I zmienić położenie sit (jeśli suszymy w suszarce elektrycznej) - żeby owoce równomiernie się suszyły.
Kiedy wiadomo, że truskawki są już wysuszone?
* nie puszczają soku, gdy się je naciska !
Przechowywanie suszonych truskawek:
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku - aby zapobiec dostaniu się do nich wilgoci. Nadają się do tego szklane słoiki z wieczkiem opatrzonym gumową uszczelką i zamykane zatrzaskowo lub puszka metalowa. Słoje nalży chronić przed działaniem promieni słonecznych. W pierwszych tygodniach przechowywania należy je regularnie sprawdzać. Jeśli zauważymy osadzającą się na truskawkach - należy dosuszyć. żeby zapobiec gniciu lub pleśnieniu.
 Po co suszę owoce ?Suszę bo - sklepowe są pakowane w foliowe opakowania i są siarkowane (susząc w domu mam pewność, że owoce nie mają żadnych dodatków).

Do czego wykorzystuje suszone owoce?
*do zimowych owsianek, jaglanek, różnych kasz gotowanych na śniadanie,
* do zimowych herbat,
*do domowego musli,
* jako dodatek do wypieków - ciastka, muffiny.

4 komentarze :

  1. Bardzo dobry pomysł, do herbaty jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, herbata truskawkowa.... mniam :) A swoją drogą fajny blog, obserwuje od dłuższego czasu. Szczególnie jestem zainteresowana wpisami nt. suszenia (owoców, ziół, warzyw) ;) Powodzenia!!!

      Usuń
    2. Dziękuję za tak miły komentarz :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł! Mam w domu herbatę z takimi plastrami truskawek, ale żeby sama je zrobić, to nie pomyślałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...