piątek, 8 maja 2015

kompot z jabłek

 Nie kupuje nic z butelkowanych napoi, soki wyciskam sama w domu. Do obiadu lub na deser gotuje kompot. Tym razem ugotowałam z jabłek. Dla mnie jeszcze nie pora na zimne lemoniady, ciepło już mamy, ale ogromny żar z nieba jeszcze się nie leje. Dla mnie coś zimnego to tylko w ogromny upał. :)
 Składniki:
ponad litr wody przefiltrowanej
3 mniejsze jabłka (ekologiczne nie te nawoskowane z marketu)
jedna kora cynamonu
gwiazdka anyżu
łyżka miodu
Wykonanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję umyte jabłka (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu.
Stawiam garnek na ogień, po zagotowaniu kompotu gotuję go kilka chwil. Po tych kilku chwilach zestawiam go z ognia. Odstawiam na bok, żeby chwilę naciągnął. Słodzę miodem. Ja lubię kompot pić na ciepło.
Podawać kompot jak kto lubi na ciepło lub schłodzony.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...